Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.02.2017, 12:32   #15
zenonz
Wymiatacz

Data rejestracji: 05.02.2017
zenonz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Pioneer przygotowuje się do premiery Pioneer BDR-211\S11
Ja bym poczekał jeżeli nie jest to pilna sprawa .
Sprawa nie jest super pilna, na dzień dzisiejszy archiwum to ok. 130 DVD+R, a powodem do zainteresowania tematem jest ostatnia partia Verbatim DVD+R MCC004 z Tajwanu, która wypala się słabo na moich nagrywarkach.

Cytat:
Najpewniej trwa w tej chwili wymiana modeli i być może skończyły się zapasy BDR-X09.
Obawiam się, że może lepiej sprzedają się SLIMy i może całkowicie wycofują takie kloce.

Cytat:
Modele BDR-S09\-209EBK\-X09 maja praktycznie identyczne funkcje i właściwości .

Buffalo BRXL-16U3-EU-USB3 melduje się w systemie jako Pioneer BDR-209M i firmware 8.0x
Nie powinno być problemów z działaniem tego sprzętu- ale faktem jest że nie wychodzą żadne aktualizacje do modeli Buffalo już od bardzo dawna .
Ciekawostka - BDR-X09 jak pisałem ma zasilacz 12V/2A, a Buffalo widzę, że ma 12V/3A, więc może same napędy mają inną konfigurację mocy... Albo włączone "peak power saving"

Cytat:
Co do testowania discquality to niestety tylko starsze modele konstrukcji PLDS PLD-DH-12B2LH czyli LiteOn iHBS 112\212\312 i jego wersje OEM ASUS\Plextor\HP itd\itp.. oraz BD-ROM Liteon IHES106\206\108\208 oraz kilka BD-ROM Samsung i slim TSST serii 506
Z Pioneer testują discquality profesjonalne wersje Pioneer PR1ML\MC ale cena zwala z nóg...
Hmm, w tym momencie zaczynam się poważnie zastanawiać czy nie poszukać starszego napędu, czy te LiteOn'y wypalają zauważalnie gorzej niż nowe Pionki lub są bardziej wybredne jeśli chodzi o współczesne nośniki? Raczej nie zamierzam iść w płyty DL i XL, gdyż wydaje mi się, że najłatwiej w przyszłości będzie odczytać zwykłe BD-R (mowa o archiwizacji, filmów nie kręcę). Z tego co wyczytałem na forum, to nośniki obecnie to całkowita loteria i chyba warto mieć coś do testowania jakości zapisu (np. bez tego dalej bym wypalał na Verbatimach DVD+R myśląc, że są dobre, bo po wypaleniu nie ma problemów z odczytem)...
Tak więc jeśli różnica w jakości wypaleń nie jest aż tak druzgocąca, to może lepszym wyborem dla "niedzielnego wypalacza" będzie litek z odzysku?
zenonz jest offline   Odpowiedz cytując ten post