|
Nie mogę wrzucać żadnych linków nigdzie, dopóki nie będę miał przynajmniej 10 postów. Wykluczam problemy z komunikacją, bo sprawdzałem różne taśmy, kanały IDE, systemy. Gdyby to było coś z komunikacją, to problem byłby z każdą płytą. Jeśli masz na myśli test odczytu w zakładce ScanDisc, to tam wszystko na zielono, ale tam nawet biorąc całkowicie zjechaną płytkę mam wszystko na zielono, więc ta funkcja jest guzik warta. Kiedy już w ScanDisc zaznaczę drugą opcję, to wtedy dzieje się to, co w disc quality. Jeśli chodzi o te różnice w testach, to wziąłem świeżo nagraną płytkę, ustawiłem 8 X CLV i też w zwykłym teście 0 błędów C2, natomiast w zaawansowanym już ich troszkę było. Dla pewności zrobiłem testy kilka razy. Zresztą na Twoim screenie też widać, że zwykły test 0 C2, a zaawansowany 6 błędów E22, czyli dwuznakowe C2, które raczej w zwykłym teście też powinny wskoczyć.
Dodam jeszcze w osobnym poście, żeby być bliżej 10, że te problematyczne płyty zgrywają się na BenQ w EAC z poprawnymi sumami kontrolnymi, choć czasem też słychać jakieś odgłosy z napędu i widać falowanie prędkości. Jednak w EAC odczyt jest poprawny, a w takim NCDS czy ODC lawina błędów. Nie wiem, jak to wytłumaczyć. Może kiedyś załatwię jakiś podobny model BenQ albo taki sam i sprawdzę.
Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 09.02.2017 o godz. 18:19
|