Witam,
z racji nadchodzącą przesiadką na nośniki BD-R myślałem o wykorzystaniu nowych możliwości także do multimediów. Przeglądając opisy urządzeń zewnętrznych Samsunga i LG trafiłem na opis funkcji AV/TV i stwierdziłem, że mogłoby to być przydatne dla mnie (tak, zdaję sobie sprawę z problemami z zasilaniem z portów USB telewizora, kolega czary2mary uruchomił tę funkcję w Samsungu SE-506, kolega Arepo nie dał rady, ale wydaje mi się, że to kwestia wystarczającej mocy zasilania i mam na to rozwiązanie).
Z tego co wyczytałem, to zarówno LG jak i Samsung stosują konwersję do trybu FAT32 i odbywa się to dość wolno (LG w którymś modelu podawało czas na 1GB danych teraz chwilowo nie mogę znaleźć).
Z racji tego, że na forum jest sporo fachowców to mam kilka pytań:
1) Czy ktoś kojarzy innego producenta niż LG i Samsung, którego produkty posiadają tę funkcję?
2) Czy istnieją kieszenie/obudowy z tym bajerem? (sam niczego nie znalazłem, pewnie zbyt niszowy temat na jakiegoś "Chińczyka")
3) Czy są jakieś urządzenia Samsunga BD-ROM combo zewnętrzne z tą funkcją? Odkąd strona TSST nie działa ciężko mi znaleźć jakiekolwiek informacje na temat modeli slim

, a nie widzę sensu kupowania używanego SE-506 tylko dla tego bajeru (ceny to ok. 250 zł a pełnowymiarowa nagrywarka niedawno zakupiona)
4) Czy istnieje teoretycznie szansa na wymianę samego napędu z któregoś modelu DVD? (czytałem, że SE-506 nie ma złącza SATA tylko bezpośrednio USB, ale np. LG w specyfikacji modelu CP50NS20 (nie mogę linkować) podaje:
HOST INTERFACE
External (Host) USB 2.0(480Mbits/s)
Internal (Drive) SATA
Czy miał ktoś w rękach nagrywarki zewnętrzne slim LG i wie czy da je się rozebrać/wymienić napęd? Kupiłem combo TS-LB23 i jak będzie sprawny, to świetnie by się do tego nadał.
5) Ci, którym udało się to uruchomić - czy rzeczywiście jest to tak wolne? Ile czasu może trwać przemielenie 25GB?
Uprzedzając pytanie "po co"? By odtwarzać rodzinne filmy krótkometrażowe na telewizorze bez konieczności kopiowania z DVD/BD/HDD na pamięć przenośną.
EDIT: Czy ktoś wie gdzie jest dobra baza napędów zewnętrznych slim?