Napęd wewnętrzny o mniejszej szufladzie.
Witam,
Buduję HTPC. Bazą dla niego jest stary magnetofon, taki vintage, z wskaźnikami wychyłowymi itd.
Chcę wstawić napęd optyczny (dvd, ew. blu-ray) w miejsce, gdzie wkładało się kasety. Oczywiście - mechanizm magnetofonu idzie do kosza, sama klapka do przeróbki itd.
Ale problem w szerokości otworu w obudowie...
Cały otwór ma szerokość 12.5 cm.
Płyta przejdzie, szuflada napędu już nie. Wziąłem stary napęd, przyciąłem po kilka milimetrów z obu stron, ale niestety tym samym zniszczyłem szyny i napęd przestał się wysuwać/chować.
Teoretycznie powinna się zmieścić szuflada typu slim, z laptopa, ale ma dokładnie 12.5 cm (od boku szuflady do krawędzi płyty), a poza tym - nie wysuwa się automatycznie, jedynie odskakuje, a ponieważ napęd z powodu szczegółów obudowy będzie cofnięty o kilka centymetrów od przedniej ściany więc każdy centymetr wysuwu jest ważny.
Z tego ostatniego powodu m.in odpada również napęd szczelinowy.
Czy da się znaleźć jakiś napęd o nieco zwężonej szufladzie? (może mieć szeroką maskę z przodu, i tak będzie to przycięte). Albo taki, którego zwężenie nie zepsuje?
Albo slim z wysuwem elektrycznym? Albo jakieś jeszcze inne rozwiązanie?
Slim miałby jeszcze taką zaletę, że mógłbym go umieścić kilka milimetrów niżej, co byłoby przydatne - ale nie jest to krytyczne.
|