Podgląd pojedynczego posta
Stary 15.04.2003, 19:59   #3
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Wireless LAN - Co sądzicie.

Cytat:
lipek16 napisa***322;(a)
Tak sobie ostatnio pomyślałem, że dobrym rozwiązaniem na dostarczenie internetu w mojej małej miejscowośći byłoby zastosowanie sieci bezprzewodowej. W mojej miejscowości jest dużo domków jednorodzinnych i w dodatku czasem tak porozrzucanych, że ciągnięcie kabla jest nieopłacalne. Pomyślałem o zastosowaniu jednej anteny nadawczej o dużym zasięgu. W reszcie komputerówm możnaby było zainstalować bezprzewodowe karty sieciowe. Myślę że podpięcie ok. 100 osób było by w sam raz ( na łączu POLPAK-T).
Zapomnij. Pomijam juz fakt, ze zapewne nie posiadasz wystarczajacych uprawnien do swiadczenia takich uslug ale najwiekszy problem w samym uzywaniu pasma 2.4Ghz ktore nie jest oficjalnie dozwolone (niedawno zamkneli czlowieka ktory rozkrecil interes tego typu na wieksza skale). Prawo jest w tej kwestii niejasne, oficjalnie nalezy posiadac zgode z ministerstwa i oplacic koncesje na uzywanie pasma radiowego. Koszt zalezny od miejsca w kraju i zasiegu. Teraz w kwestii technicznej: nie da sie zrobic tego tak jak piszesz ("jedna antena nadawcza o duzym zasiegu") bo Inet tego typu to nie radio a karty abonentow to nie odbiorniki radiowe a moduly nadawczo/odbiorcze wraz z wlasnymi antenami. Konieczne jest stawianie tzw. access pointow, ktore sa dosc kosztowne. Podpiecie 100 osob do jednego calkowicie odpada, na 100 osob potrzebujesz przynajmniej z 10 sztuk zeby jakos to chodzilo. Dodam jeszcze, ze realizacja tego wszystkiego przy uzyciu tanich rozwiazan dostepnych na rynku (np. karty Lucenta) nie ma sensu gdyz sa to urzadzenia przeznaczone do pracy w biurach (czesto w obrebie jednego pietra nawet). Jeszcze inna rzecz: transmisja radiowa staje sie tym wolniejsza im wiecej ludzi jednoczesnie wysyla/odbiera dane. Nie miejsce tutaj na wyjasnienia o co chodzi, staram sie pisac prosto i zwiezle, ale wynika to z samego protokolu i mozliwosci technicznych oferowanych przez tanie urzadzenia tego typu. Jednym slowem: odradzam, zwlaszcza jesli mowa o np. 100 uzytkownikach - nie uciagniesz tego finansowo a takze prawnie.

Co innego zrobic sobie taki wireless LAN w pokoju i polaczyc 2-3 komputery a co innego postawic siec w skali osiedla domkow jednorodzinnych. Rozwiazanie ktore opisuje infojama to jedno z X mozliwych ale... nie w Twoim przypadku.

Ostatnio zmieniany przez Salvad0r : 15.04.2003 o godz. 20:03
Salvad0r jest offline   Odpowiedz cytując ten post