Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
ale najwiekszy problem w samym uzywaniu pasma 2.4Ghz ktore nie jest oficjalnie dozwolone (niedawno zamkneli czlowieka ktory rozkrecil interes tego typu na wieksza skale). Prawo jest w tej kwestii niejasne, oficjalnie nalezy posiadac zgode z ministerstwa i oplacic koncesje na uzywanie pasma radiowego. Koszt zalezny od miejsca w kraju i zasiegu.
|
Ostatni przeglądając wiele stron dotyczących tej technologii na jednej z nich zajmującej się dokładnie zprzedażą tych urządzeń (adresu nie pamiętam jak znajde to podam)przeczytałem rzecz nasępującą
Nadawanie na paśmie 2.4 GHz było do niedawna koncesji, ale obecnie można nadawać na nim bez niej.
Takie mniejwię cej brzmiało sformuowanie na tej stronie. Więc nie wiem co tak naprawdę mam myśleć w tej kwestii.
Co do kwestii technicznej, wiem że jest bardzo kosztowna, ale i tak byłaby napewno tańszym rozwiązaniem niż tradycyjne switche, huby i kable. Tak mi sie poprostu wydaje. A po za tym nie dokońca jest możliwość dotarcia do każdego kablem. Przyczyną są całkiem spore (dochodzące czasami do 500m) odległości między domami w których są komputery a ich użytkownicy chcieliby mieć dostęp do sieci i korzystać
z internetu.)
Może się myle, ale nie widzę również sensu w wykorzystywaniu tej technologii w obrębie jednego pokoju.