Cytat:
lipek16 napisa***322;(a)
Nadawanie na paśmie 2.4 GHz było do niedawna koncesji, ale obecnie można nadawać na nim bez niej.
Co do kwestii technicznej, wiem że jest bardzo kosztowna, ale i tak byłaby napewno tańszym rozwiązaniem niż tradycyjne switche, huby i kable.
Tak mi sie poprostu wydaje. A po za tym nie dokońca jest możliwość dotarcia do każdego kablem. Przyczyną są całkiem spore (dochodzące czasami do 500m) odległości między domami w których są komputery a ich użytkownicy chcieliby mieć dostęp do sieci i korzystać
z internetu.)
Może się myle, ale nie widzę również sensu w wykorzystywaniu tej technologii w obrębie jednego pokoju.
|
To nie jest nadawanie. Nie myl tego z transmisja audycji radiowych. To jest swiadczenie uslug dostepu do Internetu, a takowe w skali dzielnicy/miasta/wojewodztwa wymagaja zgody ministerstwa. Do tego wszystkiego dochodzi problem PAR'u ktory NIE zgadza sie na uwolnienie tej czestotliwosci. Z ich punktu widzenia uzywanie 2.4 jest zwyklym piractwem radiowym.
Nie masz zapewne pojecia o kosztach budowy dzialajacego LAN'u bezprzewodowego w takiej skali w jakiej chcialbys to zrobic. Zapewniam Cie ze wydatki na switche to drobiazg w porownaniu z tym co musisz wydac aby radiowka zaczela dzialac w porownywalny sposob (bo tak jak LAN tradycyjny to dzialac to nie bedzie w ogole). Zaznaczam raz jeszcze ze biurowe rozwiazania Lucenta itp to NIE to, co jest tutaj potrzebne.
Piszesz ze nie wszedzie mozna dojsc kablem. Zgoda, ale kto Ci powiedzial ze radiowka tak? Bo ja twierdze ze nie. Zwlaszcza nie dojdziesz radiowka na 500m z domku do domku... po drodze potrzebny jest bridge w postaci dwoch access pointow, jesli domkow jest duzo to trzeba naprawde niezlych nakladow zeby wszystkim zapewnic jako-taki komfort i niezawodnosc. A wystarczy jakies drzewko czy inny slup ew. duzy plot zeby zaczely sie problemy. Fale w pasmie 2.4Ghz nie przechodza przez wiecej niz 1-2 sciane w pokoju nie mowiac juz o przechodzeniu na druga strone ulicy i gdzies tam do kompa dalej, to blad w mysleniu z Twojej strony.
Co do korzystania z tej technologii w obrebie pokoju/domku to takze sie mylisz. Sam w ten sposob korzystam wiec wiem :-) Bardzo odpowiada mi moj laptop z karta wireless oraz access point ustawiony w takim miejscu ze moge chodzic gdzie chce z laptopem i jestem w Sieci. W takim celu (miedzy innymi) zostaly TANIE rozwiazania wireless stworzone a proba "osieciowania" dzielnicy domkow urzadzeniami za kilkaset zlotych to poroniony pomysl.