Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.04.2017, 14:08   #5
dune2
Wymiatacz

Data rejestracji: 07.03.2012
dune2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Tutaj masz świetny test Kontrolera Digitus PCI-E do SATA III 600 PATA DS-30106 który ma @Seku - wygląda że nie ma z nim żadnych problemów i działa idealnie ..
[FAQ] Adapter IDE--->SATA

Więc bierz jego -bo masz go wymienionego w swoich typach jako drugiego .
Dzięki za info.Wezmę więc tego digitusa bo na drugi kontroler i tak mi nie starczy wolnych pcie.Kolejne zajmie karta dźwiękowa i firewire.
Seku testował na win7 ale mam nadzieje ze na win 10 będzie tez działala pomimo że producent nie wymienia tego systemu w specyfikacji.

Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
No patrz jaki ten świat mały - mam identyczną płytę

Brałeś pod uwagę jej minusy? W szczególności problemy wieku dziecięcego płyty?
- Błędne profile XMP - brak automatycznej obsługi pamięci 3200 Ghz - taktowanie trzeba ustawiać ręcznie
- Problemy z kontrolerem dysku SATA potrafią same z siebie zniknąć - pomaga tylko wyłącznie zasilania i włączenie ponowne... problem pojawia się rzadko ale jednak
- Problem z wykrywaniem prędkości obrotowej wentylatora CPU - nawet jak masz pełne LC - pomaga tylko ignorowanie prędkości wentylatora CPU
- Problemy z dyskami M2 - no chyba, że zaktualizujesz bios do najnowszej wersji

Dobrze, się zastanów - czy warto pchać się w tą płytę
Szczerze to mnie zmartwiłeś bo czytałem zagraniczne testy i nigdzie o takowych minusach nie pisali.Niemal wszędzie płyta dostaje rekomendacje.
Na forum pclab też nie widziałem żadnych negatywnych opinii.
Płyta w sprzedaży jest od mniej więcej pół roku więc wiek dziecięcy powinna mieć za sobą.
Czy aktualizacja biosu pomaga tylko odnośnie M2 czy usuwa wszystkie wymienione przez Ciebie problemy ?

Nie ukrywam że chcę mieć płytę z topowymi "flakami" i żadnej alternatywy nie znalazłem.
Jedyne co do tej pory budziło moją wątpliwośc to plastik pokrywający powierzchnie płyty więc przy okazji spytam czy nie powoduje on jej przegrzewania ?
Zanim kupię nowego kompa minie pewnie jeszcze parę miesięcy bo lubię długo analizowac zanim coś wybiorę.
Aktualizacja bios to podstawa a że ta płyta ma USB BIOS Flashback to nie jest to obarczone ryzykiem
Prawdopodobnie i tak wszystko co kupię dam do złożenia komputronikowi i niech oni się martwia jak coś pójdzie nie tak

Ostatnio zmieniany przez dune2 : 28.04.2017 o godz. 14:29
dune2 jest offline