Cytat:
Napisany przez dune2
(...)
Szczerze to mnie zmartwiłeś bo czytałem zagraniczne testy i nigdzie o takowych minusach nie pisali.Niemal wszędzie płyta dostaje rekomendacje.
Na forum pclab też nie widziałem żadnych negatywnych opinii.
Płyta w sprzedaży jest od mniej więcej pół roku więc wiek dziecięcy powinna mieć za sobą.
Czy aktualizacja biosu pomaga tylko odnośnie M2 czy usuwa wszystkie wymienione przez Ciebie problemy ?
Nie ukrywam że chcę mieć płytę z topowymi "flakami" i żadnej alternatywy nie znalazłem.
Jedyne co do tej pory budziło moją wątpliwośc to plastik pokrywający powierzchnie płyty więc przy okazji spytam czy nie powoduje on jej przegrzewania ?
Zanim kupię nowego kompa minie pewnie jeszcze parę miesięcy bo lubię długo analizowac zanim coś wybiorę.
Aktualizacja bios to podstawa a że ta płyta ma USB BIOS Flashback to nie jest to obarczone ryzykiem 
Prawdopodobnie i tak wszystko co kupię dam do złożenia komputronikowi i niech oni się martwia jak coś pójdzie nie tak 
|
Szukając płyty do nowego kompa również nie znalazłem lepszej alternatywy...
Aktualizacja BIOSU rozwiązuje problem z:
- Dyskami M2
- Profilami OC
- Innych problemów nie rozwiązuje - nawet kontaktowałem się z pomocą techniczną, ale wychodzi że kiedyś to mają w planach poprawić.
ROG Armor nie powoduje przegrzewania. U mnie temperatura na pełnym OC (dwie chłodnice i 6 wentylatorów w tym 3 wentylatory NOCTUA industrial waha się od 23 - 50 przy pełnym obciążeniu.
Od razu po instalacji pamiętaj o ustawieniu ręcznie taktowania pamięci, przy XMP będziesz miał czarny ekran i konieczność resetowania ustawień UEFII
Nastaw się, iż jak masz włączone monitorowanie prędkości obrotowej wentylatora CPU to będziesz musiał przy uruchamianiu naciskać F1 - wyłączenie monitorowania nie wpływa w żaden sposób na temperaturę czy sterowanie prędkością obrotową wentylatora w zależności od temperatury (PWM) - mowa o sprawdzanie prędkości przy starcie systemu.
Od razu zainwestuj w złączki kątowe dla połączenia bloku od procesora z blokiem od płyty - ja z nich na początku zrezygnowałem i po dwóch tygodniach załamał się wąż i trzeba było go wymieniać....
Nastaw się od razu na pompkę D5 - DDC3 nie da rady przy dwóch blokach - a raczej na pewno prędzej czy później do drugiego bloku dojdziesz... to nie będziesz musiał wymieniać pompki.
Jeśli przy instalacji systemu / jego aktualizacji do nowszego wydania wywali ci, że brakuje dysku HDD nic się nie przejmuj - wyłącz zasilanie (nie restart) i włącz ponownie. I problem sam zniknie... do następnej dużej aktualizacji Windows. Trochę to upierdliwe, ale do momentu aż to poprawią, nic się nie da zrobić.
Na tą chwilę - nie ma alternatywy dla tej płyty - mimo iż ma kilka mankamentów.