Cytat:
Napisany przez dune2
|
Co do BIOSU - mam najnowszy - i niestety nie naprawia on tego błędu...
Oprócz płyty potrzebujesz - absolutne minimum przy LC:
- Chłodnice - przy i7 minimum 240 lub nawet 360 -
- Przy chłodnicy 240 trzeba ci dwa wentylatory przy 360 aż 3, które trzeba dokupić oddzielnie...
- Pompkę
- Rezerwuar
- Top do pompki
- Blok na procesor
- Uchwyt do pompki/ rezerwuaru
- Węże - minimum 1 - ale przy pierwszym LC lepiej mieć zapas - w razie jak źle dotniesz...
- 7 złączek
- 4 kolanka 45st (zalecane 6)
- Płyn
- Zasilacz który ci to uciągnie...
Sama pompka z rezerwuarem to prawie 600 zł, dalej 1 złączka od 20-38zł, 1 kolanko to prawie 50 zł i robią się z tego sumy... do tego blok na procesor to kolejne 300-400 zł, a to tak na dzień dobry czego w zestawie z płytą nie ma. A gdzie cena zaworu spustowego, trójnik, bloku na kartę graficzną...
Poczytaj sobie pierw o tym - zanim zaczniesz się w to pchać... np.
TUTAJ
To bardzo drogie hobby
@misiozol
Owszem mam na tym punkcie hopla - ale zobacz sobie ceny - jak wszystko dokupisz robią się z tego konkretne sumy... i to nie jest mój wymysł...
Sam wentylator od NOCTUY - 1 szt. to już 100 zł w plecy... a to tylko samo LC, do tego jeszcze dokup ledy - AURA / dobrą obudowę z oknem co to pomieści - bo nie każda obudowa nadaje się do LC, a jak uderzy w chłodnicę zewnętrzną? To kolejne 3 tyś. w plecy nie licząc wentylatorów...
Dla tego mało kto ma pełne LC - jak ktoś już ma wodne to nie pełne tylko kupuje semi wodne na sam procesor za 500 zł i tyle... A przy tej konkretnej płycie tylko pełne... LC a to kosztuje...
Za to uzyskujemy cichą pracę / i niskie temperatury rzędu 21 st. oraz efektywny wygląd...