Z poprzednich wersji InCD rezygnowałem z uwagi na powolność. Teraz w/g mnie wszystko jest ok. Zrobiłem kilka testów:
--------
Yamaha F1, AthlonXP1600+, 256SDRAM, WinXpProPL SP1
Verbatim CDRW UltraSpeed 24x
1. Po włożeniu do napędu format fizyczny zajmuje
22 do 40 sec. Wtedy oczywiście nie mozemy używać napędu.
2. Automatycznie zaczyna się inicjalizacja formatu logicznego, co zajmuje
5-7sec.
3. Potem pojawia się okienko
You can use this disc as you would use a floppy disc, wciskamy ok i mozemy już normalnie zapisywać na płytkę. Dalsze formatowanie logiczne przebiega całkowicie w tle i nie przeszkadza w zapisie na płytę, nie ma żadnych zwisów. Tylko szum spawarki daje znać, że coś się dzieje. Jeśli nic nie zapisujemy, format trwa ok 5 min.
4. Przerwać formatowanie logiczne możemy w każdym momencie, nie ma to żadnych konsekwencji, mój zestaw potrzebuje na przerwanie 20-30sec. Po przerwaniu płyta jest poprawna i po wsadzeniu jej do napędu, automatycznie następuje kontynuacja.
5. Rozpoznawanie/wyjmowanie całkowicie sformatowanego nośnika zajmuje kilka sec - żadnych zwisów.
6. Test zapisu (całkowicie sformatowany CD-MRW): zapis poprzez Total Commander: 2 432 plików w 32 katalogach o łącznej objętości ~530 MB =
6min 30sec, jak dla mnie wynik świetny...
Jest tylko jedna wada: cdrw 700mb z formatem Mt.Rainier ma objętość
539MB. To dużo mniej....
------------
Dysan HighSpeed CD-RW 8cm 210MB (praktycznie~214MB)
pojemność z Mt.Rainier = 164MB
format fizyczny = 30 do 40 sec
ini format logiczny = 7 sec
przerywanie formatowania = 20 do 30 sec
Zapis na całkowicie sformatowanym CD-MRW:
336 plików w 4 katalogach, ~95MB = 1 min 45 sec
-------------
Generalnie po mniej niż minucie od włozenia czystego (lub zapisanego) CD-RW do napędu - mamy CD-MRW, zapominamy o Nero i możemy nagrywać ulubionym programem (Commanderem, Paintem, Excelem...

). Potem już nie trzeba czekać, od razu nagrywamy po włożeniu CD-MRW. Tylko ta pojemność....
No to idę spać i niech kazaa ponagrywa mp3