Dyskusja: Cd-rom
Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.04.2003, 10:12   #1
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LG 52x nie zebrał na tym forum wielu pozytywnych opinii. Ja sam miałem przez 3 lata Asus'a 50x, który do niedawna sprawował się bez zarzutu, dopiero ostatnio zaczęły się problemy z odczytem niektórych płyt, i czyszczenie lasera nie pomaga. Jego wadą (konstrukcyjną) jest to, że płyty CD-RW odczytuje z prędkością max. 8x (o ile pamiętam - w każydym razie b. wolno). Jest w miarę cichy, wykonany b. starannie, i powiedziałbym, elegancko od strony technicznej. Przycisku Play można używać w czasie odczytu płyt z danymi do spowolnienia odczytu - b. wygodne, bo nie trzeba korzystać z żadnego programu. Jeśli 52x jest co najmniej tak dobry - polecam, zwłaszcza, że wg danych tech. płyty RW odczytuje szybciej (chyba 32x, a to wystarcza).

Dopisek: zajrzałem do zestawienia w Chipie: Asus 52x, odczyt CD-RW: 18,79x (chyba to wartość średnia - co pewnie oznacza, że pod koniec płyty osiąga faktycznie ok. 24x), ale za to odczyt CD-RW-HS: TYLKO 5,40x. To bardzo wolno. Może jest nowsza wersja BIOS'u, która to poprawia...

Ostatnio zmieniany przez puch : 16.04.2003 o godz. 11:18
puch jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online