Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.06.2017, 13:29   #18
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Myślisz, że kompresor śrubowy wraz z całą instalacją zamknie Ci się w 20k zł?

Co do samej awaryjności - czego byś nie wybrał, zawsze trzeba brać pod uwagę koszty obsługi - serwisu zewnętrznego, pracownika albo własnego czasu, jeśli zamierzasz konserwacje przeprowadzać sam.

Widywałem już najprzeróżniejsze instalacje przemysłowe, łącznie z takimi za wiele milionów złotych (sam zresztą na takiej za wiele milionów pracuję) i mogę Cię zapewnić, że nie istnieją takie instalacje, do których można nie zaglądać i nie spodziewać się problemów. Przecież najgłupszy stycznik Ci się zepsuje, będzie przepuszczał dwie fazy i za chwilę będziesz miał spalony silnik i remont za 2 tysiące złotych. Dodasz wyłącznik silnikowy, to masz dodatkowy koszt, a i tak nie zawsze zadziała, mimo że teoretycznie powinien. To zdublujesz CZF-em, rozwiązanie niedrogie a skuteczne, tylko że też się czasem psuje. I tak dalej.

Jak tam jest ktoś rozsądny, można gościowi dać stówę miesięcznie za doglądanie wszystkiego - raz w tygodniu sprawdzenie poziomu oleju plus wymiana oleju i uszczelek zgodnie z harmonogramem. Oczywiście wybór złej osoby to wrzucenie pieniędzy w błoto, ale odpowiedni człowiek i masz z głowy obsługę.

Pewnie, że dobry przemysłowy sprzęt to bardziej kusząca perspektywa, ale obawiam się, że usłyszysz (ileż razy ja słyszałem coś takiego), że jak wydasz tylko 3x więcej kasy na sprzęt firmy X to już nigdy nie ujrzysz awarii, ani nie włożysz złotówki w konserwację. A tymczasem po trzech poważnych awariach w pierwszym roku okaże się, że już wiesz o co chodzi i jako stały bywalec na instalacji potrafisz zapobiec problemom - i już wiesz, że wystarczy zatrudnić kogoś na pół etatu i zamówić wielkie pudło części zamiennych żeby już nie mieć żadnych problemów ze sprzętem

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post