Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.04.2003, 14:54   #7
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam combo LG 4480 i wgrywałem nowe biosy (v. 1.02 koreańska - bez Mt Rainier i dla reszty świata - z Mt. Rainier) bez problemu. Ale wiem, że niektóry goście mieli z tym problem - po prostu program LG do upgrade'u BIOS'u nie rozpoznawał prawidłowo napędu i odmawiał dalszej pracy. Ostatecznie udało się to obejść: ściągnąłem z mojego napędu BIOS binarny mtkflash'em (w DOS-ie!), wysłałem gościowi, on sobie wgrał też mtkflash'em w DOS-ie, i działa.

Boję się, że dla tego problemu nie ma rozwiązania, jest tylko obejście j.w. Poproś kogoś, żeby Ci ze swojego napędu ściągnął BIOS jako plik binarny (a może znajdziesz to gdzieś w sieci?), i wgraj z DOS-u dosowym mtkflash'em.

Nie wiem, od czego to zależy, może od chipsetu płyty głównej, albo jej BIOS-u? Za dużo tu zmiennych czynników.

Pamiętaj też, że program upgrade'u LG wyraźnie wymaga, by napęd był podłączony jako samotny Secondary Master (choć teoretycznie są też inne opcje) do kontrolera IDE na płycie głównej (a nie kontrolera dodatkowego czy RAID zintegrowanego z płytą główną).
puch jest offline