Dyskusja: Jaki monitor LCD ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.07.2017, 23:49   #1527
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Trochę więcej wrażeń po 2 tygodniach używania AOC I2481FXH.

Monitor spisuje się bardzo dobrze, choć ciężko było mi ustawić komfortowe parametry pracy o każdej porze dnia. Spotkałem się z problemem, że to co pasowało mi w dzień przy naturalnym oświetleniu, męczyło moje oczy wieczorem przy oświetleniu sztucznym. Jak sobie z tym poradziłem opiszę poniżej.

Monitor ma fajny program i-Menu do ustawiania wszystkich parametrów. Nie trzeba klikać przyciskami na monitorze. Można zapisywać ustawienia w plikach konfiguracyjnych.

Jaki monitor LCD ?-aoc-1.jpg

Jest sporo stron z plikami *.icm po kalibracji tego monitora. Swoje najlepsze rezultaty uzyskałem na tym.

Ustawienia, które najbardziej mi odpowiadają:
Contrast 30
Brightness 40
Gamma 1
Color Temperature - User - R/G/B = 45/48/50

Dodatkowo stosuję program f.lux do zmiany temperatury barwowej z 6500K w dzień na 5800K po zmierzchu (czasem nawet 5300K gdy jestem bardzo zmęczony).

Jaki monitor LCD ?-aoc-2.jpg

Przy takich ustawieniach, kolory wydają się najbardziej naturalne, a biel nie męczy oczu. Dobrze gra się w gry, wszystko widać jak trzeba

Mogę polecić ten monitor gdyby ktoś chciał sobie sprawić, szczególnie że cena jest bardzo dobra jak za IPS-a 24"