Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.04.2003, 23:59   #6
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
To jest bardzo nowatorska technologia ,o bardzo skomplikowanym technicznie rozwiązaniach...system "DiscT@2" - Laser Labeling System umożliwiający "rysowanie" po niewykorzystanej powierzchni płyty gdyż wymaga on bardzo precyzyjnego pozycjonowania lasera zapisowego, precyzyjnej kontroli prędkości obrotowej napędu, pozycjonowania napędu oraz mocy lasera.

Myślę ,że inne firmy nie stosują takiech nowinek ze względu na wysoki koszt produkcji ...a im szczególnie chodzi o tańszą ilość niż odwrotnie ...
Spawarki sprzetowo wykorzystują niskopoziomową konwersję EFM (Eight to Fourteen Modulation - konwersja 8-bitowego słowa (ramki) na czternastobitowe słowo). Nie będę tłumaczył na czym to polega, bo są lepsze źródła, ale jest to konwersja robiona w celu weliminowania bardzo krótkich pitów (czyli ciemniejszych obszarów) i landów. Taki poprawny pit może miec długość od 0.83mikrometra(3bity) do 3.05 mikrometra(11bitów).

F1 potrafi wyłączyć EFM i wypalić pita 0.1 mikrometra(tak gdzieś czytałem, nie pamiętam gdzie i czy ta wartośc 0.1 mikrometr nie jest trochę inna, ale na pewno ten rząd). Więc potrzebny jest odpowiedni soft jak mówiłem, Ty Maciej mówisz, że:
- "precyzyjne pozycjonowanie lasera" - jak najbardziej, ale takiego "zapasu" to należy wymagać od każdego dobrego urządzenia
- "precyzyjna kontrola prędkości obrotowej" - to normalna prędkośc audio jest używana, ale no tak, nie każda spawarka potrafi palić 1.2m/s stałej liniowej A powinna!
- "pozycjonowania napędu oraz mocy lasera" - moc to się chyba nie zmienia... chyba

Więc nie uważam, aby to była technicznie "nowatorska technologia". Raczej świetny pomysł wykorzystania istniejących technologii. No i dobre wykonanie napędu.

Ale kitajce są mistrzami kopiowania to może doczekamy się podobnych rozwiązań.

Ostatnio zmieniany przez pali : 17.04.2003 o godz. 00:39
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post