Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.08.2017, 14:16   #6
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
Problemem większości Android Boxów od zawsze był fakt, że producenci oferowali interfejs przeznaczony na smartfony na ekranie telewizora, co oczywiście nie działało, bo nawigacja pilotem po ikonach zaprojektowanych pod ekran dotykowy jest równie wygodne co robienie kolonoskopii kolczastą maczugą.

Google wzięło się więc za temat i stworzyło interfejs o nazwie Android TV przygotowany od podstaw do sterowania przyciskami pilota oraz głosem (mikrofon jest najczęsciej wbudowany w pilota / pada). Tu znajdziesz trochę więcej:

https://youtu.be/hKwWeQ62P0g

Urządzeń opartych o tę platformę jest mało - w zasadzie smart telewizory Sony i Philipsa od 2016 w górę, Xiaomi MiBox 4K (który posiadam), nVidia Shield (działa świetnie i ma fajne funkcje np. abonamentową usługę nVidii streamującą topowe gry w topowej jakości na ekran naszego telewizora przy absolutnej ciszy bez wiatraków) oraz Google Nexus Player, o którym w zasadzie nie pamięta już nawet Google jak o całej serii Nexus. Są też filmy na YT prezentujące jak zainstalować Android TV na Raspberry Pi, ale bez usług Google to półśrodek - to właśnie pełna integracja usług i - jak niektórzy twierdzą - oddanie prywatności gwarantuje mi, że po włączeniu TV proponowane materiały mnie zainteresują.

A Apple TV jest świetne, ale nie w Polsce - jest Netflix, ale nie ma Showmax, IPLA czy Playera. Nie ma Kodi (trzeba kombinować z instalacją w trybie developera, a i tak każda aktualizacja zabija aplikację). Niestety, ja wysiadam.
Znam ten TESTHUB - gość prowadzi inny ciekawy kanał o jedzeniu w najróżniejszych knajpach oraz relacje z egzotycznych krajów - mocnyVLOG

- Sterowanie głosem - w TIZEN też jest więc wyższości nadal brak
- Sterowanie pilotem - w TIZEN również jest, ba jak się uprzesz to i myszką możesz sterować na BT lub podłączyć klawiaturę
- Game pad... mimo wszystko taki pad od xbox'a czy ps4 jest wygodniejszy niż jakiś wynalazek... a te TIZEN obsługuje bez problemu
- Showmax / iPLA / PLAYER na TIZEN jest
- Stremowanie gier... tu masz to samo, z tym że nie potrzebujesz dodatkowego urządzenia jakim jest nVidia Shield - tu i tu niestety trzeba opłacać abonament co jest dosyć lipne, a kolekcja gier wcale wrażenia nie robi
- Nie ma KODI to fakt... ale mi osobiście kodi nigdy nie podeszło... ani na PC / ani na raspberry... więc kwestia gustu

Przyjrzyj się temu TIZEN, bo mam wrażenie, że nigdy nie miałeś z nim do czynienia jak ja z AppleTV...