Cytat:
Napisany przez czary2mary
Zasilacze 12V-2A do zewnętrznych napędów
W obudowach zewnetrznych w sekcji zasilania jest małe trafo które przekłada 12V na 5V .
|
Owszem, ale to wciąż do podziału 24W (zakładając 100% sprawność przetwornicy). Jak pisałem zewnętrzna wersja pionka zadowala się zasilaczem 12V/2A podczas gdy na etykiecie wersji wewnętrznej BDR-S09XLT stoi 12V/2.2A, 5V/1.4A, więc spójności tutaj nie ma.
Sam używam przejściówek SATA, na jednej z zasilaczem 12V/2A wypalałem BD-R z prędkością x10, oraz BD-R DL. Zastanawiałem się nad bilansem energetycznym i testowałem ten sam napęd zasilając go z solidnego LaCie dostarczającego 12V/2A+5V/2A i nie zauważyłem różnicy, więc roboczo napędy ciągną mniej niż stoi na etykiecie znamionowej. Miałem w planach pomierzyć jak żarłoczne są napędy, ale to chyba projekt do zrealizowania "na emeryturze".
USB-C może dostarczyć 100W w trybie Power Delivery a standardowo 60W, więc stworzenie adaptera potrafiącego zasilić urządzenie 5.25" jest jak najbardziej technicznie możliwe, choć zapewne nigdy takowy nie powstanie z braku zapotrzebowania.