LG BH16NS55 problemy z nagrywaniem
Najpierw miałem BH16NS40, którą flashowałem do BH16NS48 w celu odblokowania "testu jakości" nagranych płyt. Kilka tygodni temu zaczęły się problemy:
1. Nie wykrywała, nie nagrywała i nie odtwarzała CD
2. DVD - wszystko OK
3. BD - różnie, najczęściej nie wykrywała pustych płyt, a jeśli wykryła, to wysypała się w czasie nagrywania (na początku, w trakcie, lub w czasie zamykania sesji).
Oddałem ją do serwisu i została wymieniona na BH16NS55 SVC Code:NS55, FW 1.02. Flashowałem ją do nowszego biosu (1.03 z waszej strony). Na polskiej i angielskiej stronie wsparcia brak tego modelu, przykładowo na niemieckiej i amerykańskiej jest ten model wraz z biosem 1.03.
Niestety, występują te same błędy co przy starej nagrywarce.
Skończyły mi się pomysły co może być problemem z nagrywaniem. Co prawda nowa nagrywarka lepiej rozpoznaje płyty, bo umożliwia rozpoczęcie nagrywania, ale pierwsza z brzegu płyta BD i po 2 minutach nagrywania "błąd zapisu" i na tym koniec.
W załączeniu log z Nero.
Nagrywam głównie na Verbatimach, DVD czasami na Ritekach pod marką własną Kaufland i te ostatnie chodzą bez problemu.
Chciałem też tą nową nagrywarkę flashować do wyższego numetu, w celu odblokowania "testu jakości", ale niestety flasher wyrzuca info "Write DRAM NG 05/24/00 i zawiesza się.
Może ze strony komputera coś nie tak? Mam W10, 8 GB Ram, wszystkie sterowniki od płyty głównej zainstalowane.
A może trafiła się jakimś cudem kiepska partia płyt - cały czas korzystam z tego samego cake'a 25 - CMCMAGBA5 (000).
Ma ktoś pomysł na rozwiązanie mojego problemu?
|