A ja nadal nie rozumie... po co kupować przystawkę do TV która oferuje to samo - dosłownie to samo co SMART wbudowany w TV...
Przyjrzyjmy się bliżej takiej przystawce np. MiBox
Przyjmijmy dla ułatwienia podział SMART TV / MiBox
- Prosta konfiguracja: TAK / TAK
- Standard HDR: TAK*1 / TAK*1 - uzależnione od TV który to potrafi wyświetlić
- Gry: TAK*2 / TAK*2
- DTS / DOLBY TAK*3 / TAK*3
- 4 rdzenie ZALEŻY*4 / TAK
*1 - uzależnione od TV
*2 - telewizory samsung - TIZEN - możliwość instalacji gier + dodatkowo możliwość streamingu gier typu AAA pokroju Wiedźmin 3 bez posiadania PC czy konsoli - wymaga wykupienia abonamentu. Czy MiBox to oferuje? Podejrzewam, że tylko gry na androida... lub jakaś emulacja z PSX za pomocą aplikacji dostępnej na urządzenie, no ale może M@X nas oświeci i temu zaprzeczy... nie mam tego urządzenia więc nie wiem...
*3 Co z tego że to obsługuje... głośniki to muszą obsługiwać, a MiBox to nie głośnik i takowych nie dają w zestawie.... a może się mylę?
*4 I tak i nie, zależne od modelu TV, w samsungach możesz procek i pamięć rozszerzyć za pomocą tzw. zestawów kit montowanych z tyłu TV - nie znam nikogo kto by miał taki zestaw... ale się da! Port jest...
I dalej nie wiem w czym taka przystawka jest lepsza... jeszcze raspberry bym zrozumiał... dla KODI i pirackiego streamingu... ale to dalej oferuje to samo co SMART i ich aplikacja IPTV....
Więc proszę o oświecenie... w czym ta przystawka jest lepsza... i dla czego jest sens zastępować nią SMARTA...
Źródło informacji o MiBox:
Opis w sklepie X-KOM
Zaznaczam, że nie chce hejtować jak to mam zwyczaju wypowiedzi M@X'a, bo takich przystawek jest multum od Apple czy innych producentów... ba nawet od manty... a raczej dowiedzieć się jaki jest tak naprawdę sens ich kupowania - skoro nie oferują nic ponadto co oferuje SMART w telewizorze...
Czyżby moda? A może brak zaufania do SMART'a? A może złe doświadczenia z wersji z przed kilku lat... gdzie rzeczywiście działał okropnie i nic praktycznie nie oferował....