Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.01.2018, 18:04   #10
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Pisałem raczej o użytkowaniu sprawnego sprzętu. Jeśli chodzi o awaryjność to rzeczywiście nie jest z tym modelem dobrze, ale ... Patrząc na portale z opiniami typu ceneo nie ma tam wcale tak dużo negatywnych wpisów. Był czas, że śledziłem aukcje z tym modelem i uszkodzonych laserów Blu-Ray było raczej niewiele, pojedyncze sztuki pojawiały się bardzo sporadycznie, nie rzadziej niż choćby wcześniejsze wersje AB i BB. Sam używałem 506 CB przez ponad 2 lata ani trochę jej nie oszczędzając i dobrnęła sprawna aż do odsprzedaży.

Akurat iHBS 112 był również dość awaryjnym modelem i potrafił szybko paść. Czytałem wielokrotnie, że po nagraniu kilku płyt ulegał awarii. Obecnie kupienie w pełni sprawnego jest też bardzo trudne co było widać w jednym z tematów forum, gdzie kilka kupionych sztuk było niesprawnych. Nawet Pioneer potrafi szybko paść, choćby ten post z przykładem BDR-TD05AS, po niecałym roku.

Nie porównywałbym również napędów CD/DVD do Blu-Ray. Jak pokazuje praktyka żywotność tych laserów jest nieporównywalnie większa.

Także zależy jak się trafi, to istna loteria.