Dyskusja: lg48x24x48 zwalnia
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.04.2003, 00:36   #11
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Mam dokładnie te same objawy na wielu płytkach na nagrywarce LG 8320 podkręconej do 8400 - rozpędzanie do pewnej prędkości (CAV lub P-CAV), po czym spadek do stałej prędkości liniowej (CLV) - różnie, czasem 24x, czasem 20, a czasem 16. Na niektórych płytkach takie spadki zdarzają się kilka razy, np. najpierw wzrost do, powiedzmy 32x, potem spadek do stałej 24x, po jakimś czasie spadek do stałej 20x, a na koniec jeszcze spadek do stałej 16x. Nagrywarka była podłączana w różny sposób, a także przekładana do zupełnie innego komputera - z dokładnie tym samym efektem.

Nie pozostaje nic innego, niż stwierdzić, że LG tak miewają.
Podejrzewam, że w BIOSie mają zapisaną jakąś procedurę zabezpieczającą, która uruchamia się, gdy nagrywarka stwierdzi, że dalszy zapis (dalej w stronę krawędzi płyty) z maksymalną prędkością byłby zbyt ryzykowny, np. ze względu na niecentryczność czy zwichrowanie (brak płaskości ) płyty, i w związku z tym obniża prędkość zapisu. Wiem, że to denerwujące, ale z drugiej strony powninniśmy cieszyć się, że nagrywarka tak skrupulatnie dba o integralność i późniejszą czytelność naszych danych
Napewno nie masz tak na wszystkich płytach!
Mój TEAC jak jest kiepski nośnik też zwalnia - to dobrze, przynajmniej jakość wypalonej płyty jest ok!~!!