Cytat:
Napisany przez rancor
Długo nie cieszyłem się moją BH16NS55 @WH16NS58 1.V2.
Znowu zaczęły się problemy, w zasadzie te same co miałem z BH16NS40 @BH16NS48 i na początku eksploatacji obecnej wypalarki (początkowe posty tego tematu).
Nie da się czasami nagrywać DVD, częściej BD. Albo nie zaczyna w ogóle nagrywać, albo w trakcie nagrywania przerywa i Nero sypało błędami typu "nie można rozpocząć i/lub zakończyć ścieżki, błędny adres bloku itp. itd.
W logu błędy: KEY_ILLEGAL_REQUEST, KEY_NO_SENSE, KEY_UNIT_ATTENTION, KEY_NOT_READY.
Oczywiście FW najnowsze, tradycyjnie sprawdzanie i przekładanie pomiędzy gniazdami kabli SATA. Sterowniki SATA najnowsze możliwe, chociaz próbowałem wgrywać różne wersje (różne daty wydania) i nic.
Nośniki: DVD Verbatim (MCC 004 (000), RitekF1), BD Verbatim (CMCMAGBA5) i Panasonic (MEIRA1).
Płyta główna to 6-letnia ASROCK N68-VS3 UCC, zasilacz Chieftec iArena. Niestety, chipset płyty głównej to nVidia nForce 630a (znalazłem w necie info, że ten chipset potrafi "psuć" działanie napędów optycznych).
Jeszcze jedno zjawisko, którego doświadczyłem. Przy próbie odinstalowania nagrywarki z menedżera urządzeń często kończy się to zawisem całego "Microsoft Menagement Console", trwa to dobre kilka minut nim "puści". Tak samo jest przy restarcie komputera (po deinstalacji nagrywarki) - kilka minut napisu "restart" i dopiero coś "puszcza".
Odinstalowałem Nero 2016 i PowerIso (w tym ostatnim jest m.in. wirtualny napęd - też źródło wielu problemów).
Skończyły mi się pomysły, co mam jeszcze zrobić. Nie mam mozliwości sprawdzenia nagrywarki na innym komputerze.
Kilka pytań:
1. Jaka jest szansa, że dwa różne modele nagrywarek sypią takimi samymi błędami?
2. Chipset nVidia - menedżer urządzeń wskazuje, że wszystkie kanały pracują w trybie DMA, a tymczasem Nero uparcie zawsze loguje, że wszystkie dyski i nagrywarką mają "DMA: off". Czyżby jednak chipset miał problemy?
3. Czy może być to wina sterowników (i/lub chipsetu razem wziętych) nVidia?
|
Chipsety nVidia nForce 630a to wredne typy dla napędów optycznych - widzę również tam tylko kontrolery SATA 2 nVidia.
Jeżeli nie zaktualizowałeś BIOS do 1.20 - to trzeba zrobić
Również nie widzę nowszych sterowników aktualizacji jak do Windows 7 ( chipset \ sterowniki SATA )
https://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68...ex.asp#Support
Moim zdaniem jedyne wyjście to powrót z systemu W10 do W7 .
Wiele sprzętów z chipsetami nVidia z jakimi miałem do czynienia nie działa poprawnie z nowymi systemami do których nie ma dedykowanych sterowników od nVidia dla nowszych systemów .
"DMA: off" - na kontrolerach SATA to normalne - tak ma pokazywać