Cytat:
|
Moją wieżę mam od nowości, będzie już ze 22 lata, była przez 3/4 czasu używana codziennie przez kilka godzin. Robiłem w niej sporo rzeczy. Jak wspominałem 3 razy laser od CD, również regenerację potencjometru głośności (kilka razy) czy regulację deck'a magnetofonu. Pilota trzeba było zmienić, bo przyciski głośniej/ciszej przestały działać. Obecnie wyświetlacze są już bardzo ciemne, magnetofon ma rozjechane paski, a zasilacz budzi moje mocne obawy. Gra jednak bardzo ładnie i będzie ze mną aż nie wyzionie ducha
|
Dziwi mnie ten laser, moja wieża jest w podobnym wieku (1996/1997 mniej więcej) i z tego co wiem laser nigdy wymieniany nie był, czasami tylko nie czytał niektórych płyt kopiowanych - co minęło po wyczyszczeniu IPA. Z oryginałami nigdy problemu nie było.
Z deckami mam ten problem, że jest tutaj ten cholerny mechanizm z pechowymi zębatkami
(o czym oczywiście nie wiedziałem jak go kupowałem

) i zdobyłem tylko jedną, bo to jest nie do dostania.
Wyświetlacz od wzmacniacza też mam przyciemniony ale wszystkie piksele świecą więc tym się nie przejmuję. Sprzęt ma już 20 lat, przetrwał i tak z 10x dłużej niż przetrwa teraźniejsza chińszczyzna a nikt nie wymaga od dziadka sprawności dwudziestolatka, że tak to porównam
Zresztą kupuję jak najbardziej zadbaną, nie interesują mnie kwiatki typu "sprawna, czyt. działa tylko radio a reszta leży i kwiczy nieruszana od 20 lat" (i jeszcze "VINTAGE KLASYKA DLA KOLEKCJONERA"

)
BTW jakbyś miał problem ze skaczącym CD to jest na to prosty sposób - trzeba położyć na odtwarzacz coś o wiele cięższego od niego i najlepiej płaskie - wtedy można grać naprawdę głośno i nie ma przycinek