Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.07.2018, 22:42   #21
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Z laserem to była niezła jazda. Pierwszy raz padł w 2004 roku. Poszedłem do serwisu Technics'a i wymienili go za grubą kasę, niestety nie działał prawidłowo. Założyłem nawet temat na elektrodzie co z tym począć. Wtedy nie wiedziałem jeszcze nic o naprawach takiego sprzętu, co widać z mojego postu. Pomęczyłem się jeszcze z nim trochę i dałem sobie spokój.

Sprawdziłem i na aukcjach można było dostać sam segment kompaktu CL-CH515. Często ten model ma sprawny laser, ale uszkodzony mechanizm wysuwania tacki z płytami. Stwierdziłem, że ściągnę service manual i sam sobie wymienię laser na działający. Tym sposobem nauczyłem się go wymieniać. Sprawa nie jest taka prosta, bo trzeba odlutować płytkę z elektroniką, ale jakoś się udało.

Zamieniłem więc laser z serwisu Technics, na używany sprawny. Podziałał kilka lat i padł. Udało mi się na szczęście zrobić taki numer drugi raz. Kupiłem nawet zupełnie sprawny segment, ale miał bardzo jasny wyświetlacz i nie zamieniłem go w całości tylko wymieniłem laser. Działa do dzisiaj