Cytat:
Napisany przez MajsterPopsuj
Windows 7 Starter można sobie samemu zrobić ze zwykłej siódemki. Ma powyłączane efekty graficzne, aero glass, usługi, ograniczenie do maksymalnie chyba trzech naraz uruchomionych programów. Straszne gówno.
Na tego trupa ja bym stawiał XP, a jeśli o przeglądarce mowa to Firefox ESR v52.
|
Starter bardzo dobrze sprawdza się na tego typu netbookach. Instaluje się go z płyty instalacyjnej 7, tylko trzeba było zmienić jakiś plik (już nie pamiętam jaki) aby pojawiła się możliwość takiej instalacji.
Używałem go kilka lat i nawet nie zauważyłem, że ma jakieś większe ograniczenia, najbardziej doskwierał brak możliwości zmiany tapety ale da się to obejść. Raczej pisząc "straszne gówno" mijasz się z prawdą, pewnie nie masz z nim żadnego doświadczenia.
Instalując XP po pierwsze będzie to pirat (na Startera ma się licencję). Nie pooglądasz dobrze nawet filmów na YT, bo nie pojawi się większość ich rozdzielczości. Dla ESR skończyło się wsparcie i nie będzie już aktualizacji więc lipa. Będzie też pewnie problem ze sterownikami. Takie rady są więc więcej niż kiepskie.