Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.11.2018, 18:38   #11
Jolek
Guru

Data rejestracji: 02.09.2016
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
To, że jak nie będzie odpowiedniego oznaczenia - w grę za gra małolat - to też będzie pozew, i do tego kara od UE
To może inaczej.
PEGI przynajmniej w Polsce jest systemem dobrowolnym (chyba że coś się zmieniło).
Cytat:
Nie ma instytucji, która zajmuje się przyznawaniem lub pilnowaniem występowania odpowiednich oznaczeń na grach.
Niemniej jednak gry sprzedawane w Polsce posiadają oznaczenia, gdyż branża dba o dobro klienta, który ma pełne prawo do informacji, jaki rodzaj treści zawiera program, który jest w sprzedaży.
https://www.cdaction.pl/news-6993/ko...my-wywiad.html.
Cytat:
Wysłanie gry do sprawdzenia leży w interesie producenta, aczkolwiek nie jest to obowiązkiem. Aby otrzymać odpowiednią ocenę, producent wypełnia kwestionariusz, który następnie sprawdzany jest przez instytut Netherlands Institute for the Classification of Audiovisual Media (NICAM) wystawiający odpowiednią ocenę. Bazuje on również na holenderskim systemie Kijkwijzer.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pan_Eu...me_Information.

Więc co innego grozi za ich nie przestrzeganie...

Co z tego, że np Call of Duty: Modern Warfare 2 otrzymało 18 od PEGI, jak masakra na lotnisku sprawiła spore oburzenie i mogła spowodować wycofanie gry ze sprzedaży.

Filmy* do kupienia w sklepie do tej pory nie posiadają żadnych oznaczeń w Polsce.
Przynajmniej ja dawno ich nie widziałem.

TV ma obligatoryjny obowiązek umieszczania tych oznaczeń.
Obowiązek kwalifikacji programów do określonej kategorii wiekowej należy bezpośrednio do nadawcy, którzy (pewnie dość często) wolą "zawyżyć wymagania" aby mieć spokój.

* - poza tymi z "akcją" dla dorosłych

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 29.11.2018 o godz. 18:56
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post