Witam wszystkich na tym forum.
Jestem tu nowy. Poruszalem na innych forum ten watek ale nikt nie potrafil na to odpowiedziec. Nie wiem czy temat jest za trudny czy za bardzo wybiegajacy w "future".

Nosze sie z zamiarem kupna nagrywarki DVD.
Ze wzgledu na ilosc nagrywanych formatow i pochlebne opinie na forum myslalem o Sony DRU500A -troche droga i nie jestem pewien czy nie placi sie tu za duzo, za znaczek firmowy.
Mam dylemat: czy format +R(RW) ma przyszlosc?- czy odejdzie w zapomnienie.
Ma ponoc jakies inne mozliwosci.
Te odtwarzacze(stacjonarne), co sie do tej pory z nimi spotkalem, wlasciwie wszystkie obsluguja -R(RW).
W takim razie do czego moge wykorzystac ten format +R(RW)?
Moze lepszym rozwiazaniem bylo by cos innego?
Juz wlasciwie znalazlem dobra cene na Sony ale kuzyn podpowiedzial mi, ze Panasonic wypuscil nagrywarki multisystemowe nagrywajace DVD-R(RW) oraz DVD-RAM.
Z tego co zdazylem znalesc to DVD-RAM ma te cechy co DVD +RW(jesli chodzi o wykorzystanie plyty jako HD) z tym, ze miesci w zaleznosci od plyty- do 9.4 GB (pominmy w tej chwili cene nosnika)- co moze nam dac mozliwosc aby miec np "zapasowy" OS z oprogramowaniem i zapasem pamieci w kasetce wielkosci cienkiego opakowania po cd. Ponoc system widzi te napedy jako HD. Oczywiscie mozemy na tym nagrywac takze media.
W tej chwili prawie wszystkie(wchodzace) stacjonarne odtwarzacze DVD czytaja DVD-RAM, wiec sprawa wydaje sie rozwojowa.
Te napedy ktore znalazlem to:
Panasonic LF-D311
Panasonic- LF-D521U
Panasonic- LF-D321U
Na najwieksza uwage zasluguje LF-D521U
Nie jestem w 100% pewien tego wszystkiego co pisze powyzej, wiec jesli sie myle lub za bardzo poniosla mnie wyobraznia, to prosze o sprostowanie, porade, dodatkowe wiadomosci lub swoje zdanie na temat formatu DVD-RAM oraz napedow Panasonic.