@Jolek
Nie rysuj i nie będziesz musiał regenerować. Mnie się jeszcze nie zdarzyło w życiu nieumyślnie zniszczyć żadnej płyty.
Jeśli nic nie zniszczy dziurek (grzyby/bakterie), ani sam mechanicznie nie zabijesz nośnika (głębokie rysy od "strony czytającej" lub uszkodzenia górnej warstwy) to dane nie ulegną uszkodzeniu przez bardzo długie lata (ponoć dziesięciolecia). Ale to się tyczy wyłącznie BD-R HTL, uważaj żebyś nie pomylił z BD-R LTH.

Co do CD i DVD to wszystkie jednokrotnego zapisu są organiczne za wyjątkiem DVD+M ("DVD M-Disc", w przeciwieństwie do "BD M-Disc", które to są BD-R HTL to jest zupełnie inna technologia). Dodatkowym plusem jest także ochrona górnej warstwy.
Z płytami wielokrotnego zapisu nie mam zbyt wielu doświadczeń, oprócz negatywnych. To jest, nie mogę potwierdzić trwałości bo używałem je wielokrotnie zapisując (DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM, BD-RE) i wszystkie po góra kilkunastu razach umierały (poza DVD-RAM).
Cytat:
były albo porysowane albo zregenerowane (białe "coś" niedaleko dziurki) (nie to nie to)
|
Nie rozumiem.
Cytat:
Działa poprzez WINE, czy natywnie?
|
To program dla Windows, więc nie może być natywny.

Wine v1.6+.