Cytat:
Napisany przez misiozol
Bonusow jest sporo , poczynajac od regionu poprzez klucze i automatyczne wypluwanie ich oraz zmiany predkosci wymuszanie jej oraz dodawanie sobie nosnikow oraz wymuszanie overburningu to tak co mi przychodzi na szybko
|
Może kiedyś sprawdzę. Ale wolałbym to zrobić po okresie gwarancyjnym.
Cytat:
Napisany przez misiozol
co do wytrzymalosci w zasadzie ciezko powiedziec ale rysujac plyty 0.1mm vs 0.6mm odpowiedz sobie sam co z tego ze jest troche "twardsza" powloka, przejedziesz po podlodze na ktorej trafisz pare ziarenek piasku i te 0.1mm nie wyglada tak fantastycznie do polerowania, pomijam juz "twardosc" tej powloki 
|
No dobra to są uszkodzenia mechaniczne, jest jeszcze wytrzymałość.
Czyli np. jak 10 lat temu wypaliłem jakąś płytę to czy jest duże prawdopodobieństwo
że uda mi się ją odczytać?
Dlatego też napisałem o tym, co w tym "wyścigu" wypada najlepiej.
Cytat:
Napisany przez MajsterPopsuj
@Jolek
Nie rysuj i nie będziesz musiał regenerować. Mnie się jeszcze nie zdarzyło w życiu nieumyślnie zniszczyć żadnej płyty.
|
Przecież nie będę robił tego umyślnie.
Swoją drogą napisałem tylko jak to często wygląda z używkami na PS2 i PS3.
Cytat:
Jeśli nic nie zniszczy dziurek (grzyby/bakterie), ani sam mechanicznie nie zabijesz nośnika (głębokie rysy od "strony czytającej" lub uszkodzenia górnej warstwy) to dane nie ulegną uszkodzeniu przez bardzo długie lata (ponoć dziesięciolecia). Ale to się tyczy wyłącznie BD-R HTL, uważaj żebyś nie pomylił z BD-R LTH.  Co do CD i DVD to wszystkie jednokrotnego zapisu są organiczne za wyjątkiem DVD+M ("DVD M-Disc", w przeciwieństwie do "BD M-Disc", które to są BD-R HTL to jest zupełnie inna technologia). Dodatkowym plusem jest także ochrona górnej warstwy.
|
Cytat:
Napisany przez Arepo
Jeśli chodzi o BD-R i barwnik nieorganiczny to sam nie wiem co o tym myśleć. Dość szybko przeszedłem na używanie chyba najdroższych na rynku płyt Panasonic, z którymi na razie nie mam problemu. Wcześniej nagrałem kilkanaście płyt FORTIS, niby w miarę dobrej jakości z barwnikiem nieorganicznym właśnie, żadne LTH. Niestety nie wytrzymały nawet roku, degradowały się w oczach i musiałem wszystko zgrywać i wypalać ponownie.
|
Będę potrzebował trochę czasu na przetworzenie tego.
Aczkolwiek dzięki, za te informacje.
Cytat:
Z płytami wielokrotnego zapisu nie mam zbyt wielu doświadczeń, oprócz negatywnych. To jest, nie mogę potwierdzić trwałości bo używałem je wielokrotnie zapisując (DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM, BD-RE) i wszystkie po góra kilkunastu razach umierały (poza DVD-RAM).
|
Też miałem ten problem, nawet pełne formatowanie nie pomagało.
Próbowałem tylko DVD-RW, DVD+RW).
Cytat:
Nie rozumiem.
|
Nie wiem czy kiedykolwiek oddawałeś płytę do regeneracji?!
Ale jak ona wraca z powrotem to ma wokół dziurki, jakąś pozostałość.
Nie wiem czy jest to chłodziwo, czy coś co pomaga w polerowaniu, ale jest to widoczne.
Z mojego kartofla zdjęcia wychodzą nieostre, ale... mniej więcej będzie wiadomo o co chodzi:
Cytat:
To program dla Windows, więc nie może być natywny.  Wine v1.6+.
|
Jak będę miał czas to sprawdzę na Wine 3.0.4.
Cytat:
Napisany przez Arepo
Dotarła do mnie nówka BDR-209EBK BOX. Co zwróciło moją uwagę, na pudełku jest dwukrotnie informacja o wsparciu tego modelu dla płyt QL. Jak już wiemy nie ma go 
|
Cytat:
Napisany przez zenonz
To samo jest przy innych modelach Pioneer, np. slim BDXL, niby go wspierają, ale w tabeli wspieranych nośników QL jest pusto i tylko notka, że jeśli nie ma strategii, to nagrywarka nie nagra nośnika. Inne rodzaje nośników przy braku strategii zapisywane są z ograniczoną prędkością. Całe szczęście dla Pioneer'a, że BDXL QL nie jest dostępne masowo na rynku, bo można by oddawać sprzęt ze względu na niezgodność ze specyfikacją 
|
Cytat:
Napisany przez czary2mary
Jest tylko lakoniczna informacja że ... napędy muszą obsługiwać zapis tego nośnika.... .
|
Czyli powinna być