Mam uwage i pytanie :
UWAGA:
Nie istnieje cos takiego jak DD EX 5.1
Dolby Digital moze byc zapisany w formie dwukanalowej (2.0) lub pieciokanalowym + rozgraniczenie sygnalu niskich czestotliwosci zwanych czesto BASSem a wiec 5.1.
Natomiast dolby Digital EX jest poszerzeniem formatu 5.1 o dodatkowy tylni sygnal. Wiem ze tak moglo byc napisane poniewaz spotkalem sie z oznaczeniem podobnym na plycie DVD z filmem "Gniew Oceanu" co rowniez jaest wprowadzeniem w blad.
Natomiast istnieje mozliwosc uslyszenia sygnalu zapisanego w postaci 6.1 na sprzecie 5.1. Tak, tak takie rozwiazanie ma naprzyklad YAMAHA w swoich produktach z tej wyzszej pulki (RXV-800,1000, itp.) gdzie na dwoch tylnich glosnikach za pomoca matrycowego ukladu uzyskuje sie wirtualny tylny centralny kanal (musze przyznac ze to dziala choc nie tak jak w przypadku normalnego wypysczenia sygnalu dla glosnika centralnego tylniego). Aby uzyskac prawidlowy kanlal tylny centralny w/w modelach nalezy dokupic dodatkowa koncowke mocy i doniej podlaczyc glosnik.
Nie pisze tego a by sie madrzyc ale po to aby wyprowadzic z bledu "przewaznie nieswiadomrgo".
PYTANIE: Czy plyta byla orginalna czy samorobka (swoj skladak) i czy czyta ja stacjonarny odtwarzacz DVD (czytajacy CD-Ry)
|