|
Moz temat : "Jaki najwiekszy kit słyszeliście z ust polityka ,który został podany jako argumentację za przystąpieniem do Unii ?" .
Nie jestem stary ale pamiętam czasy komuny ,pamietam czasy Solidarności i pamiętam początki dzisiejszych ("dziwnych") rządów .
Powiem tylko tyle :
nie wierze kampaniom reklamowym ,nie wierze telewizji ,nie wierze prasie .
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat byłem cały czas okłamywany ,przez ten czas zmieniło się kilkakrotnie nasze prawo - to co kedyś było legalne - dziś jest przestępstwem i odwrotnie .
Moja cierpliwość naprawdę się już wyczerpała .
Dlatego wątpie aby naszym przywódcom zalezało na szarej masie ,do której należymy ,wątpie aby ewentualna pomoc ze strony unii była wykonana w świetle prawa i człowieczeństwa .Człowiek w tym wszystkim dawno stracił znaczenie .Jeśli ktoś wierzy że w imie unii stworzy się w krajach dobrobytu zachodniego naraz 100.000 miejsc pracy dla naszych bezrobotnych rodaków to powinien przemysleć to jeszcze raz .
Z drugiej strony taki kraj jak Polska ,która praktycznie nie ma praktycznie swej tozsamości rynkowej (większość firm które mogły przynosić zyski są sponsorowane kopitałowo - (czyt. sprzedane) przez firmy zagraniczne będzie miała poważne problemy aby zaistnieć na rynkach unii .
Być może są jeszcze w naszym kraju szczątkowe rynki zbytu gotowe wchłonąć jakieś winko francuskie ,czy czekolade niemiecką kosztem rodzimych firm ,które jak to się mówi nie nadąrzają za gospodarka rynkową ,być może jakies kolejne obiecane kredyty odlożą na później zgon tego kraju ,być może ...
Napewno jednak kilkaset osób zarobi na tym krocie .
Pesymistyczne nastawienie - ktoś powie ? ,a jakie ma być kiedy wszystkie obiecanki naszej władzy odkad pamiętam nigdy nie miały pokrycia ? .
W tym kraju nigdy sie nic nie opłacało wytwarzać ,produkować .Ludzie pracują po 12 godzin ,bo ktoś im powiedział że ich praca jest niewydajna ,ludzie na obiad konsumuja bułke z serem bo ktos im powiedział iż najpierw trzeba zacisnąć pasa ,ludzie kupuja wietnamskie "adidasy" bo ktos im powiedział że żyją ponad stan .
Fałszowanie glosów w sejmie podczas głosowania miało już nieraz miejsce .
Fałszowanie ,przekupstwo podczas wyborów mialo juz miejsce .
Sejm glosuje jak chce ,prawica kuma się z lewicą a mnie się wmawia że głosowanie to mój obywatelski obowiązek ? ,że dalsze dzieje tego kraju sa w moich rękach ?.
Szkoda że takie piękne słowa poparte czynami nie padaja w urzędach pracy ,czy na dworcach ,gdzie bezdomni wsuwają gazete popijając kranówą .
Wszystkim tym ,zamieszanym w wysokie struktury naszego państwa tez mógłym powiedzieć : "wiecie co ? - weźcie się lepiej do roboty" .
No trochę się nietematycznie rozpisałem (biorąc pod uwagę tematyke tego forum)ale przynajmniej troche mi ulżyło .
Pozostała jeszcze odpowiedź na główne pytanie ?.
Odpowiem może tak : "Prosze o inny zestaw pytań" .jaro
|