Cytat:
Masterone napisa***322;(a)
(...)(jeszcze raz dzięki dla PUCH). (...)
|
Nie ma za co - w końcu po to jest forum, prawda? Wszystkiego można się dowiedzieć, tylko, jak to mówią, trzeba wiedzieć, jak pytać

^_^ .
Cytat:
To tłumaczy dlaczego PUCH 2 razy dokonał aktualizacji z poziomu WINDY i ten drugi zakończył się sukcesem. ^_^
|
Kiedy wczoraj (pod wpływem Twojego postu) spróbowałem tego jeszcze dwa razy (biosem KW i potem EW), proces aktualizacji oba razy przebiegł bez NAJMNIEJSZYCH problemów, a napęd nawet bez resetu był widoczny w ME już ze zmianą (tzn. najpierw brak Mt Rainier, a po wgraniu EW - z Mt Rainier). Przyznam, że nic nie rozumiem. Może moje poprzednie komunikaty o błędzie brały się stąd, że aktualizowałem z biosu 1.00? Nie mam pojęcia! Podobnie komunikaty o błędzie dostałem, gdy chciałem wgrać do napędu LG 32x @40x bios IBM 1.12, ale proces się udał.
Cytat:
Reasumując używajcie czego chcecie, czego jest wam wygodniej. Ja zostaję przy DOSIE (mimo win xp)do aktualizacji BIOSU i mojej nieśmiertelnej dyskietki startowej.
|
Zgadzam się, choć to niewygodne, a co gorsza, trzeba dysponować BIOSem binarnym - a teraz już coraz więcej producentów dostarcza BIOS tylko w wersji gotowej do użycia, wbudowanej w program automatycznie aktualizujący (LG, LIte-On, i inni pewnie też) - ze względu no powszechność "procederu" aktualizacji i małą już popularność i znajomość DOS-a. Jak się jednak okazuje, aktualizacja pod Windows może być pełna niespodzianek. Dlaczego teraz mi się wszystko udało bez najmniejszego problemu? DLaczego przedtem dostałem komunikat o błędzie? Dlaczego Tobie zupełnie padł napęd?
Kiedyś spróbowałem zaktualizować pod Windows BIOS mojej płyty głównej (a robiłem to tym samym Windowsowym programem już wcześniej) - wszystko poszło pięknie, ale po zamknięciu Windows, mimo tego, że to Gigabyte z DualBios, nie chciała się "podnieść"! Była martwa! Zapasowy Bios nie przejął funkcji. Ciśnienie mi skoczyło, oj skoczyło! Na szczęście okazało się, że wystarczyło zewrzeć zworkę kasującą CMOS - ale nigdy już potem nie robiłem tego pod Windows, tylko z dyskietki. Szkoda, że w przypadku napędów CD nie ma takiej opcji do wyboru.
Cytat:
Rzeczywiście MAX dla CDR do odczytu to gdzieś około 40-42 X a nie jak podaje producent 48 .
|
Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić! Przeczytaj UWAŻNIE dane techniczne w instrukcji obsługi, wczytaj się.... Podpowiedź: część Performance, podpunkt Data transfer rate/Sustained. Porównaj liczby dla CD R/RW i dla CD-ROM.
Z nowym BIOSem 1.02 możliwe jest podniesienie prędkości odczytu CD-R do 48x - wkładając płytę, przytrzymaj przyciśnięty przycisk Eject przez kilka sekund.
Cytat:
jedyny zauważony mankamet to RW nagrywa 10 X a nie potrafi 12 X. Kolejne wartości to 16 i 24, ale do tych potrzeba innych płytek. Szkoda bo 12 X bez problemów uzyskuje się na płytkach z indeksem 10 X.
|
To, niestety, prawda: dla CD-RW-HS tylko 10x.
Generalnie uważam, że napęd funkcje nagrywarki i czytnika CD spełnia bardzo dobrze, i, co więcej, jest bardziej tolerancyjny dla czystych płytek niż napędy wcześniejsze, tzn. daje się faktycznie wykorzystać jego prędkość do 48x. Niestety, nic nie jest doskonałe; napęd nienajlepiej sobie radzi ze zrzucaniem muzyki (Nero CD Speed twierdzi, że jest za wolny do zrzucania muzyki w locie), i odczyt DVD też nie jest oszałamiająco szybki (ale w przypadku oglądania filmu i tak nie ma to przecież znaczenia). Ogólnie uważam, że jest to bardzo dobra nagrywarka z dodaną taką sobie opcją odczytu DVD.