Taki urok AMD Athlona TB. Mam 1,1 i... stałą temperaturkę +/- 56 C z różnicą 1-2 stopni. Najlepiej temperaturkę sprawdzaj w biosie, podobnie pokazuje wiernie SiSoft Sandra (przynajmniej u mnie) inne mierniki wykasowałem choć niby referencyjne (Asus A7V133A), to fałszowały za bardzo. Taak, to nie Intel, więc temperaturą się nie przejmuj. Nawet gdyby pracował ci z 70-75 C to też pochodzi i na pewno szybciej zestarzeje ci się technologicznie niż skończy żywotność. Zamiast poszukiwać przyczyn w podzespołach, zobacz najpierw jaką faktycznie masz cyrkulację powietrza wewnątrz obudowy. Ważne by "kanały" nie były przesłonięte taśmami, kablami, by ilość wlatującego powietrza odpowiadała wylatującemu, a raczej wyciągającemu, i by ten przelot od "WE" do "WY" "obmywał" właściwie podzespoły, a nie tylko przelatywał, bez studzenia ich. Zdejmowanie obudowy, czasami może przynieść odwrotny skutek, mniejszą wydajność chodzenia. Dla przykładu: zamawiając sobie podzespoły do składaka od razu zakupiłem dwa coolerki i oprócz zasilacza, zamontowałem z przodu wciągający, i z tyłu, pod zasilaczem wyciągający. Po pół roku okazało się, że jak zatarł się (zaczął wyć) ten z tyłu (wyciągający) i zdjąłem go, to temperatura... spadła o 1 C Po prostu zmienił się tor cyrkulacji powietrza, procek był mocniej chłodzony poprzez wciąganie powietrza przez zasilacz. Ale założyłem nowy coolerek z powrotem, ponieważ zależało mi na chodzeniu kart (w tym grafiki) których ciepłota ogólnie wzrosła o kilka stopni!!!
Nie ma złotej recepty. Szukaj i próbuj różnych rozwiązań, ale za bardzo nie przejmuj się tym, jak wszystko chodzi.