Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.04.2003, 00:59   #8
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
cytat SalvadOra, prosił o komentarz:

"Czy wy nie widzicie, że większość polityków, media, szeroko czytana i bardzo popularna prasa robią was w bambuko? Większość tych, którzy chcą głosować na tak nie ma własnego zdania i uwierzyła w szeroko reklamowaną propagandę prounijną. Czy nie widzicie tego, że o UE mówi się tylko w samych superlatywach? Każdy głośno krzyczy, że jak wejdziemy to będzie super, jednak nikt głośno nie chce mówić o bardzo negatywnych stronach UE. Czy może jeszcze nie zauważyliście, że 13 grudnia prezydent podpisał dokument, który mówi, że konstytucja UE jest ważniejsza od konstytucji naszego państwa? Jeśli wejdziemy, to będziemy musieli słuchać poleceń wydawanych z Brukseli. W grudziu straciliśmy niejako własną suwerenność, niepodległość. A pomyślmy jescze o wartościach szeroko rozpowszechniany ch we wspólnocie. Nie ma tam miejsca dla Boga. Homoseksualizm, aborcja są na porządku dziennym. Kto wie, może jak bedziesz miał 70 lat i będziesz członkiem UE to twoi najbliźsi powiedzą że nie przydasz im się już na nic, że dodajesz im tylko kłopotu i zadzwonią po lekarza, który wstrzyknie ci uśmiercający "lek" i to wszystko oczywiście w majestacie prawa, bez twojej wiedzy ale dla twojego dobra. Chyba nie po to nasi przodkowie oddawali życie, walcząc o Polskę, żebyśmy teraz oddali ją za darmo głosując na tak".

Czy nie widzicie tego, że o UE mówi się tylko w samych superlatywach?

Tak, pisałem już że rządową kampanię informacyjną uważam za złą. Nie ma ona żadnego wyraźnego adresata przede wszystkim - podstawowy błąd.

Też mnie razi hurraoptymizm, a z drugiej strony czarne wizje pewnych środowisk.

Czy może jeszcze nie zauważyliście, że 13 grudnia prezydent podpisał dokument, który mówi, że konstytucja UE jest ważniejsza od konstytucji naszego państwa?

Nie jestem przygotowany do wypowiedzi na ten temat, ale myślę, że można to spokojnie rozważyć jako problem o przekazywaniu kompetencji do instytucji unijnych. Słowo "wazniejsza" nic nie określa.

Wartości:

Nieznany autor cytatu pisze o homoseksualizmie, aborcji i eutanazji. Nie odniosę się do tego, bo są to kwestie, w których należy uważać aby kogoś nie dotknąć. Klimat naszej dyskusji nie jest odpowiedni. Wiem, że ultraprawica z chęcią wypisuje je na sztandarach, ale ja jestem temu przeciwny. Mozemy o tym dyskutować, ale w całkowicie odrębnym wątku i przy zachowaniu szacunku dla tematu i cierpień ludzi, którzy musieli podejmować takie decyzje.

słowo "eutanazja" - wiem, że niektórzy nie zgadzają się na takie pojęcie, bo jest wartościujące (gr. dobra smierć). Uzylem go tylko i wyłacznie z braku innego.
pali jest offline