Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.11.2019, 21:32   #10
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Posty: 38,993
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Podoba mi się to robienie cydru, idzie piorunem, po pierwsze lecimy w wyższej temperaturze, niby na termometrze jest zaznaczone, że to dobra ogólnie dla drożdży górnej fermentacji, ale przy piwie, lepiej jak przez dwa, trzy pierwsze dni jest niżej, żeby uniknąć bimbrowatości. Przy cydrze, to podobno nie szkodzi dla smaku.

Przy robieniu z soku klarownego trzeba dodać pożywki dla drożdży, czysty sok nie ma białka. Dodałem, podoba się drożdżom, już jest ich centymetr, do rana będzie kilka, a później zacznie szaleć, chyba nie wykipi. Bulgocze co jakieś 10 sekund. Za trochę ponad tydzień idzie w butelki.

Będzie wytrawny, więc dosłodzę ksylitolem, cukier odpada, bo by go żywe drożdże zjadły, a musi być refermentacja w butelkach, cydr gazowany jest dla mnie lepszy.

Jak ktoś chcę słodkawy, bez gazu i dosłodzony cukrem, to tylko pasteryzacja. Nagazować można w syfonie.


Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2020 o godz. 18:11
ed hunter jest offline