Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.04.2003, 04:24   #30
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Shifu napisa***322;(a)
Ja odrazu wystartowalem "na glebokiej wodzie" i zaczolem od EAC + LAME , ale potem odkrylem MPC i u mnie juz nie znajdziesz zadnej mp3 a tylko same mpc ktore albo sam zakodowalem albo przekodowalem z mp3. Zajmuje to wiecej ale jakosc tez jest lepsza
1. Jakość NIE jest lepsza. Cokolwiek o tym sądzisz. Jest gorsza, i z technicznego, i z "słuchowego" punktu widzenia. Napisałeś w swoim kolejnym poście, że różnica jest słyszalna. Zgadzam się, bo jest - ale nie na korzyść. Przy transkodowaniu mp3 -> mpc kompresujesz coś, co zawiera już szum kwantyzacyjny, a enkoder mpc dodaje swój własny, jedocześnie ignorując niektóre cichsze dźwięki, zamaskowane przez szum kwantyzacji w mp3. Zrób coś takiego 20 razy po kolei z tym samym plikiem i zobaczysz, o czym mówię.

2. Prośba. NIE udostępniaj mpc, transkodowanych z mp3, w sieci. Z powodów, które wymieniłem powyżej, oraz dlatego, że nikt nie spodziewa się po pliku mpc - marnej jakości, a mpc transkodowane z mp3 nie będą brzmiały jak zwykły mpc.

Sorry za ton tego posta, ale to ważne.
A jeśli chcesz mieć dobrą jakość, zripuj te transkodowane mpc jeszcze raz, tym razem od razu do mpc. Albo ściągnij ponownie mp3. Twoje transkodowane mpc zajmują więcej miejsca, a zdecydowanie nie brzmią lepiej. Inaczej - tak, lepiej - nie.

Pozdrawiam.
Marius_The_Mad jest offline