Witam ponownie.
Widzę, że niektórzy czytają, ale brak odpowiedzi.
Jeśli uważacie, że temat nie ma sensu, usunę.
Pomyślałem, że winy za niepowodzenie upgrade'u firmware'u spod Windows nie może chyba ponosić sam napęd: skoro potem udaje się go ożywić wgrywając binarny BIOS pod DOS'em, to chyba nie jest on uszkodzony! A zatem problem musi leżeć w konfiguracji sprzętowo-programowej danego konkretnego komputera.
Pomyślałem więc, że może gdyby udało się zebrać odpowiednio dużo danych, udałoby się znaleźć jakiej prawidłowości i dojść do tego, jak to zrobić, żeby uniknąć kłopotów.
Postanowiłem także przeczytać ponownie uważnie instrukcję upgrade'u, dołączaną przez LG do programu aktualizującego.
Oto co LG ma do powiedzenia:
1) Aktualizacji użytkownik dokonuje całkowicie na własną odpowiedzialność. Jeśli wystąpią problemy, następuje utrata gwarancji.
2) Z napędu należy wyjąć płytę.
3) Napęd powinien być podłączony jako JEDYNY do drugiego (secondary) kanału kontrolera IDE jako Master, bez napędu Slave.
Zworka powinna być ustawiona w pozycji Master.
Aby uprzedzić od razu wątpliwości związane z pozorną oczywistością ostatniego stwierdzenia chciałbym przypomnieć, że posiadając taśmy 80-żyłowe napędy można skofigurować jako Master i Slave także w inny sposób: po ustawieniu zworek w pozycji CS (Cable Select), napęd podłączony do ostatniej, czarnej wtyczki zostanie rozpoznany jako Master, a podłączony do środkowej, szarej wtyczki - jako Slave.
Z instrukcji LG nie wynika jednoznacznie, że nie należy używać konfiguracji za pomocą położenia na kablu (CS), jest natomiast zalecenie, by zworkę ustawić na Master. Czy ma to znaczenie, czy napęd skonfiguruje się jako Master zworką, czy pozycją na kablu? Nie wiem, jednak na wszelki wypadek zrobiłbym to zworką, by być ściśle w zgodzie z instrukcją.
Słyszałem też o występujących niekiedy problemach z pracą napędów, gdy napędy skonfigurowane zworkami jako Master i Slave podłączy się do taśmy 80-żyłowej odwrotnie, tzn. Slave na końcu taśmy a Master w środku. Producenci dysków twardych (np. IBM) w swoich instrukcjach zalecają, by urządzenie Master zawsze podłączać do wtyczki końcowej (czarnej), a Slave do środkowej (szarej) niezależnie od tego, czy napędy konfiguruje się metodą Cable Select, czy nie. Wiem, że firmy montujące komputery nie zawsze się do tego zalecenia stosują, a często nawet o nim nie wiedzą.
Na wszelki wypadek, aby być w zgodzie z wszelkimi zaleceniami, założyłbym zatem, że flashowany napęd należy skonfigurować zworką jako Master i podłączyć jako jedyny w drugim kanale IDE do końcowej wtyczki na taśmie.
4) Napędu nie należy dotykać w czsie aktualizacji
5) Nie należy dopuścić do zaniku zasilania
Może osoby zainteresowane przejrzą powyższe zalecenia i zorientują się, czy spełniły wszystkie te warunki. Może tu leży przyczyna niepowodzeń?
|