Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.01.2020, 11:35   #5
zenonz
Wymiatacz

Data rejestracji: 05.02.2017
zenonz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
Niezły numer z tymi płytami. Rzeczywiście nie znalazłem, żadnej oficjalnej informacji, że iHAS 122-14 F w ogóle ma JAKIEKOLWIEK wsparcie dla M-Disc, ani że nagrywa, ani odtwarza. Jak widać logo na obudowie jednak jest.

Przy okazji poczytałem różne fora i zamieszanie jest ogromne. Przykładowo LG stosuje określenie "M-Disc Support", które nie wiadomo co dokładnie oznacza. Najbardziej mnie rozbawiło gdy samo LG odpisuje przy napędzie GP65NB60, że M-Disc Support oznacza tylko możliwość odczytu płyt, a instrukcja obsługi wyraźnie podaje że zapisuje takie nośniki. Czyli sami nie wiedzą co o znaczy.
Niestety, tak to jest z niszowymi technologiami, czeska alternatywa Data Tresor Disc podaje następujące napędy jako kompatybilne:
http://www.datatresordisc.eu/virtuem...&category_id=2

@czary2mary: pisał kiedyś o konieczności płacenia licencji za logo M-Disc, stąd może brak oficjalnych informacji o wsparciu takiegoż?

Niestety próby/eksperymenty drogie bardzo, biorąc pod uwagę fakt, że M-Disc DVD stwarza problemy przy odczycie na pewno nie zdecyduję się na brnięcie w tym kierunku.

Ja archiwizuję na zwykłych DVD + BD (jako uzupełnienie HDD), zgromadziłem trochę zapasów starszych płyt, które wydają się stabilne, jak dotąd nie zdarzyło mi się by jakakolwiek nagrana i zeskanowana po czasie przeze mnie płyta DVD padła (najstarsze z 2004), ale zawsze starałem się palić na czymś z rozpoznawalną nazwą Nieświadomość jest piękna, ale na razie nie widzę konieczności skanowania każdej płyty, bo HDD działają
zenonz jest offline   Odpowiedz cytując ten post