Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.04.2003, 12:48   #1
cemi83
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.09.2002
cemi83 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Plastyk czy szkło, co za różnica

Wysuwam tezę, że we wszystkich produkowanych obecnie nagrywarkach soczewki są plastykowe.

Ostanio wymieniałem soczewke w około 9 letnim laserze (odtwarzacz CD) SONY KSS 210. Była plastykowa.

Skoro już wtedy dawali plastyk to nie widze powodów, żeby teraz pchali szkło.

Soczewka ma dobrze skupiać promienie świetlne i wykazywać małe straty światła i to wszystko..... co za różnica z czego jest zrobiona.
Właściwie co to ma za znaczenie przy dzisiejszej technologii tworzyw sztucznych - palstyk na soczewkę to na pewno nie ten sam gatunek tworzywa, z którego jest zrobiony trzymak do srajtaśmy.

Soczewki są pokryte twardą warstwą ochronno-antyodblaskową (dzięki temu mają taki swój kolorek oraz nie rysują się łatwo). Nie rozpuszcza się chyba przy czyszczeniu benzyną ekstrakcyjną (przynajmniej te co ja czyściłem się nie rozpuszczały - wiem głupi jestem dużo ryzykowałem).

Brak warstwy antyodblaskowej zauważyłem w popoularnej w CD ROMach (np wszystkie LG, LITEONy, Cyber drajwy i takie tam)głowicy laserowej SANYO SF-P 151. Soczewka nie ma żadnego kolorku i rozpuszcza się w benzynie (trochę popsułem jedną - he he .........)

Jak dotąd szklaną optykę widziałem w słynnych laserach - "wachadłach" Philipsa (odtwarzacze stacjonarne).
W załączeniu widok "wachadła" (nie cały)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-laser1.jpg  
cemi83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online