Kupiłem jednak
Tracer TRH 10 KPF z 1 wiatrakiem . Cena 45 pln - Warszawska Giełda Elektroniki.
Na miejscu obejrzałem RH-6 i porównałem z Tracerem. Przekonało mnie to o czym wspomniał Druss, czyli dobra wentylacja i "gumki" w miejscu gdzie przykręca sie HDD do szuflady.
Wiatrak znajduje sie z tyłu. Z przodu jest miejsce (przygotowane otwory) na kolejne 2 wiatraczki - mam nadzieje że nie będa potrzebne :-)
Poza tym wydaje mi się, że Tracer jest jakościowo lepiej wykonany - poprostu ładniej wygląda na zewnątrz kompa. Takie jest moje subiektywne odczucie.
Moje krótkie testy:
Temperatura dysku (już w kieszeni) 5 min po uruchomieniu kompa wynosiła
20C.
Nie bardzo wiedziałem jak go obciążyć więc na początek włączyłem divx-a - po 20 min. temp wzrosła do
30C.
Stwierdziłem, że film to za mało i zapusciłem kopiowanie 9,5 GB filmow z jednego folderu na pulpit, czyli operacja w obrębie 1 dysku. Po wykonaniu operacji kopiowania (50min od włączenia kompa) temp wynosiła
38C.
Po ok 10 min po zakończeniu kopiowania temp. spadła do 35C.
W sumie jest nieźle. Wczoraj bez kieszeni i bez obciążania HDD - przeglądanie forum

itp. temeratura była 39C po jakiś 4 godzinach od włączenia kompa.
Aha ... dzisiaj mam zamkniętą szczelnie obudowę z obydwu stron. Zainstalowałem tez 2 nowe coolerki Zalmana (80mm/1700rpm). 1 z przodu - zasssysacz i z tyłu wydmuchiwacz
Czyli w sumie przybyły mi 3 śmigła hehe (trzecie w kieszeni HDD). Nie zauważyłem a właściwie nie usłyszałem zwiększonego poziomu hałasu. Zalmany w zasadzie są bezgłośne 20 dB w tybie silent.
Pozdrawiam