Koledzy...
w końcu skompletowałem już wszystko, procesor, RAM osadzone na na prawdę solidnym
AORUS Z590 Ultra, ale chyba nie może być tak różowo...
Rzecz w tym że mnie aktualnie nie interesuje instalacja świeżego systemu, a chciał bym odpalić Windowsa z poprzedniej konfiguracji (TAK, z Windows 10 się da, ale Wy to zresztą wiecie)
Pierwsza MOBO (MSI Z77A-G45) na której zainstalowany był system pracowała pod kontrolą i5-3570K, przełożyłem sam dysk do innej jednostki gdzie był wspomniany wcześniej MOBO Gigabyte B365 AORUS ELITE, (i5-9400F), teraz przełożyłem to do nowego AUROS Z590 ULTRA i już nie tyle że system mi nie wstaje, co notorycznie uruchamia się wyłącznie BIOS.
Przeglądałem szereg opcji związanych AHCI itp, szukałem tego co opisywaliście jako VMD... i tutaj zaskoczenie... nie znalazłem takiej opcji. Jakieś pomysły co zmienić po dosłownie przywróceniu ustawień do domyślnych?
BTW.
Nie chcę instalować od nowa, bo robiłem sobie Benchmarki dla CPU i pomniejsze dla GPU (tego samego) w różnych konfiguracjach. Przenosząc dysk mamy w miarę zachowane takie samo środowisko oprogramowania... większość sterowników i bibliotek, chciał bym to zestawić. Poza tym jak mi pobierało kilka gier ze steam dość długo, nie chcę znów czekać na 300GB i wiecej, bo łącze mam raczej średnie i kapryśne.