Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.04.2003, 23:46   #9
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To, że program LG od razu po uruchomieniu bierze się do pracy, nikogo o nic nie pytając ani o niczym nie informując, czy tego chcemy, czy nie, też bardzo mi się nie podoba, bo nie ma możliwości sprawdzenia z góry, czy napęd prawidłowo rozpoznał nagrywarkę, itd. - i nie można z operacji zrezygnować, bo jeśli spróbuje się ją przerwać na siłę, to już na pewno skutki będą opłakane.

Ale sprawdziłem, że z takiego gotowego updater'a LG można (np. Windows Commanderem - poleceniem Rozpakuj) wyekstrahować BIOS w postaci pliku szesnastkowego (*.hex), i potem wgrać go mtkwinflashem, a jak ktoś bardzo chce, to zapewne i mtkflashem spod DOS-u (tego nie próbowałem, ale dlaczego miałoby się to nie udać?). W każdym razie tak sobie myślę, że następnym razem, zamiast ryzykować z updater'em LG, który nigdy nie wiadomo kiedy i dlaczego się "wykrzaczy", spróbuję od razu wyekstrahować z niego BIOS i wgrać go mtkwinflash'em.

W każdym razie, nadal nie mam pojęcia, dlaczego to się czasem nie udaje i ludziom padają przy tym nagrywarki. Skłonny jestem podejrzewać, że nie wszyscy niestety zadali sobie trud przeczytania instrukcji i ścisłego zastosowania się do jej zaleceń. Bardzo możliwe, że program LG jest bardzo czuły na to, czy do taśmy jest podłączone jeszcze jakieś urządzenie. Możliwe, że w wielu przypadkach nie ma to znaczenia, a błąd ujawnia się tylko w jakiejś bardzo konkretnej kombinacji napędów. Niestety, ciągle jest za mało danych.
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post