Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.10.2022, 12:18   #5
CiZ
Data rejestracji: 15.10.2022
CiZ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Firmware musi być odblokowany / w innym przypadku bootcode są różne w napędzie i firmware

tu masz odblokowany firmware do iHAS 524B
https://www6.zippyshare.com/v/2mNF7mca/file.html
Firmware z twojego linka udało się wgrać, ale niestety napęd nie działa - tzn. dioda na napędzie miga co chwilę.
Napiszę w skrócie jak wyglądała u mnie procedura wgrania firmware, bo może coś zrobiłem nie tak.

1. Zrobiłem kopię zapasową firmware i zawartości EEPROM.
2. Uruchomiłem program FlashUtility.
3. Wybrałem z listy napęd iHas - nacisnąłem Write Flash, wybrałem pobrany wcześniej plik ATAPI.iHAS524_B.AL27.stock. Firmware zostało wgrane.
Pytanie - czy w tym mam zaznaczać "Update boot code", czy nie?

4. Po wgraniu firmware odpaliłem program EEProm Utility, wybrałem mój napęd i na zakładce Crossflash nacisnąłem "Convert Drive"
Czy to jest wymagane?

5. Następnie zrestartowałem komputer. Napęd jest widoczny w systemie jako iHAS524, ale dioda na nim mryga i nie czyta żadnych płyt.

--------

Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Pomijam tu oczywisty fakt, bo ja rozumiem ze nagrywasz SWOJE backupy w celu ochrony originalnych plyt w TWOJEJ kolekcji

Ale jaki jest sens nagrywania plyt ? nie lepiej zrobic RGH3 to sa 2 kable i jeden rezystor. obecnie dziala ze wszystkimi konsolami po za winchester. i masz wszystko na wewnetrznym HDD. W zasadzie wystarczy wypakowac i przeniesc.

Okej, ale czy mając przeróbkę LT, mogą przerobić konsole na RGH?
CiZ jest offline   Odpowiedz cytując ten post