Dyskusja: I się doigrałem.
Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.11.2022, 20:50   #9
KaiQ
Guru

Data rejestracji: 23.07.2018
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
...Przeciez sam wiesz jak to dziala chyba nie liczyles ze magicznie podam Wam metode ozywienia martwej mobo
... no tak że tego

Przyjacielu, nie do końca wiem który czynnik był decydujący. Powypinałem większość akcesoriów zbędnych. Przemyłem IPA styki od pamięci RAM, ale też za pomocą wihajstra przemyłem też wszystkie 4 sloty pamięci na płycie głównej. Ponownie reset z baterią i reset CMOS.
Ze względu na to że ten Ryzen 7 nie posiada zintegrowanego GPU tylko wypiąłem o wpiąłem posiadaną ponownie.
Restart z przetestowaną (w slocie B2 celowo). Komputer ruszył. Kolejny restart... przetaktowałem z 2400 na 3000MHz.
Restart... działa.
Po tym dołożyłem drugą kość z pary do A2.

Restart... działa wszystko.

IMHO uważam że skoro płyta potrafiła rozpoznać co jej brakuje przez co alarmowała innymi kodami błędów, to hierarchia nie była przerwana a zablokowana. Być może faktycznie coś na stykach gdzieś nie łączyło. A reset CMOS (o ile zauważony przez MOBO) też przepuścił mnie dalej niż dotychczas.
W rzeczywistości, ewidentnie, najpewniej miałem po prostu szczęście.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post