Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.02.2023, 22:26   #3379
KaiQ
Guru

Data rejestracji: 23.07.2018
KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Windows 11, jak wiadomo na dobre zaczyna się panoszyć. Początkowo byłem sporym przeciwnikiem Windows 10 ze względu na wątpliwej natury politykę prywatności i inwigilacji użytkownika, to jednak zawodowo z niego najbardziej korzystam i ten system jednak da się zjeść bez większej niestrawności, choć w standardzie na prywatnym laptopie mam Windows 7 Professional (co mi nadal w zupełności wystarczy i przyznaję że lubię ten system bo jest wszystkomający i najbardziej kompatybilny z tym co mi potrzeba).

Jest jednak coś co mnie razi w Windows 11, a bez czego nie śpieszno mi do zmian właśnie głównie bez tej jednej rzeczy.
Otóż w Windows XP można było przypiąć dowolny folder do krawędzi ekranu z możliwością autoukrywania i rozwijania podfolderów. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania było to, że jest to opcja wbudowana. Od Windows Vista lub 7 system został "wykastrowany" z takiej opcji. Pozostało przypinanie folderów do paska zadań, co poniekąd też działa podobnie nie obciążając systemu.
-folder_przypiety.jpg
Może część osób wie, część nie... Internet Explorer był nie tylko przeglądarką systemową, ale był mocno zintegrowany z wizualną stroną systemu, prawdopodobnie to on był odpowiedzialny za możliwość przypinania folderów do paska, ale właśnie stał się kolejną amputowaną częścią najnowszego dziecka Microsoftu.
Niestety mi bardzo brakuje tej opcji, a na przeszczepy shareware obciążające system szkoda mojego czasu i zasobów komputera. Czy Macie już jakieś własne rozwiązanie na coś takiego alternatywnego?
Pulpit w końcu może być pusty i nie trzeba zaraz wszystkiego minimalizować by się do niego dostać.

EDIT.
Uprzedzam komentarze typu... gry to se trzymaj w launcherze GOG, Steam. Na tym laptopie po prawej mam właśnie w jednym folderze gry, ale po lewej mam aplikacje w kategoriach.

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 05.02.2023 o godz. 22:33
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post