Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.02.2023, 21:57   #2140
KaiQ
Guru

Data rejestracji: 23.07.2018
KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Panowie... wychowałem się na wsi czego się nie wstydzę. Taka prawda że wiele prac widziałem i moje dzieci już tego ani nie przeżyją ani nie zrozumieją.
Kolor masła uzależniony jest od pory roku w którym "zbierane" było mleko. W miesiącach letnich gdzie krówki pasą się więcej zieleninką kolor jest bardziej żółto-pomarańczowy, na zimę gdzie pasza/siano jest bardziej ubogie kolor jest bardziej blady a masło twardsze.
Najgorsze masło czy też mleko jest z wiosny z okresu przejściowego gdzie krowy pierwszy raz się pasą (jak dobrze pamiętam).

ale... najstarsze przekupy robiące wiejskie masełko a sprzedające na targu potrafiły w procesie płukania masła z maślanki i odcedzania, robić to nie w czystej wodzie, a w takiej z naturalnym sokiem z marchwi. Oczywiście wszystko zdrowe, niby sama pomarańczowa woda, ale i masełko bardziej atrakcyjne wizualnie ^^

.... i teraz zginę jak Bruce Lee za zdradzenie tajemnic Shaolin
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post