Panowie... wychowałem się na wsi czego się nie wstydzę. Taka prawda że wiele prac widziałem i moje dzieci już tego ani nie przeżyją ani nie zrozumieją.
Kolor masła uzależniony jest od pory roku w którym "zbierane" było mleko. W miesiącach letnich gdzie krówki pasą się więcej zieleninką kolor jest bardziej żółto-pomarańczowy, na zimę gdzie pasza/siano jest bardziej ubogie kolor jest bardziej blady a masło twardsze.
Najgorsze masło czy też mleko jest z wiosny z okresu przejściowego gdzie krowy pierwszy raz się pasą (jak dobrze pamiętam).
ale... najstarsze przekupy robiące wiejskie masełko a sprzedające na targu potrafiły w procesie płukania masła z maślanki i odcedzania, robić to nie w czystej wodzie, a w takiej z naturalnym sokiem z marchwi. Oczywiście wszystko zdrowe, niby sama pomarańczowa woda, ale i masełko bardziej atrakcyjne wizualnie ^^
.... i teraz zginę jak Bruce Lee za zdradzenie tajemnic Shaolin