Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.02.2023, 23:41   #9
ArnoldBoczek
Kiełbasożerca
 
Avatar użytkownika ArnoldBoczek
 
Data rejestracji: 15.04.2014
Posty: 1,407
ArnoldBoczek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>ArnoldBoczek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>ArnoldBoczek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez ArnoldBoczek Podgląd Wiadomości
Załącznik 194234

Z takiej mąki robię prawdziwe tortille kukurydziane, nie jest ona z białej kukurydzy, jak sugeruje zdjęcie, ale jest specjalnie preparowana termicznie. Z żółtej kukurydzianej niewiele da się zrobić, bo się wszystko kruszy.

Mój siostrzeniec robił z niej naleśniki, bo ma nietolerancję glutenu i ten prosty przysmak go omijał.

Cena nie powala, można kupić po 12 złotych za kilogram.

Myślę, że można jeszcze wiele innych rzeczy zrobić z tej mąki, bo zachowuje się podobnie do pszennej.

No i najważniejsze, jest smaczna.
Teraz sobie sam odpowiem.
Jednak tak różowo do końca z tą mąką nie jest, pomimo zaparzania i tak trochę kruche wszystko jest. Problem odpada przy zmieszaniu z mąką pszenną tortową, a dla bezglutenowych pozostaje skrobia ziemniaczana i/lub jajka.

Plus niesamowity, to smak, oczywiście jak dla mnie.
ArnoldBoczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post