@Misiozol
Powiedzmy, że przy moim rozumieniu tego terminu zmieściłeś się na styk
Tak się nagadaliśmy ostatnio na temat kart graficznych, że z tego wszystkiego dzisiaj mojego GTX-a 970 zastąpił RTX 3060
Najpierw musiałem nie skusić się na 3080-tkę, żeby mnie żona nie zabiła, ale jak tak sobie zacząłem patrzeć po ofertach, to w końcu kupiłem (mimo wcześniejszych zapewnień) używaną 3060-tkę, co do której zakładam, że jest pokoparkowa (ma rok i 5 m-cy, kupiona w X-Komie w październiku 2021).
Karta to niski średniak, a więc może z krzesła nie spadłem, ale w takim Wieśku przy włączonym DLSS (ale i z RT żeby nie było za łatwo) różnica z poprzedniczką jest znaczna. Red Dead Redemption 2 (akurat w promocji na Steam za ~80zł) właśnie się pobiera
Karta kosztowała mnie 1200 zł. Gdyby nie niedopracowane sterowniki, brałbym raczej nową Arc A750, która na papierze miażdży 3060. Trochę jednak na to za wcześnie.
Jedyne co bym zrobił, to przełożył chłodzenie z mojej 970-tki (rzecz jasna nie ma takiej możliwości
). Ona miała TDP 145W a i tak znacznie lepszą konstrukcję, tu mam może 70% tego przy TDP 170W - i to widać po temperaturach i oczywiście słychać. Poza tym jest ok