Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.05.2003, 01:58   #17
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cóż, nawet TAM nie ma samych aniołów Chyba na całym świecie odbywa się swoisty turniej: egzaminowany vs. egzaminator - kto kogo przechytrzy?
Przyznaję, że o liceach w USA wiem stosunkowo niewiele (ale wydaje mi się, że nauczyciele jednak znacznie bardziej to piętnują, niż u nas, gdzie patrzy się przez palce) - ale na uniwersytecie ściąganie na egzaminach jest w zasadzie niedopuszczalne - sam sposób przeprowadzania egzaminu często to uniemożliwia - często wszyscy w pojedyńczych ławeczkach, dość daleko od siebie, i do tego bardzo napięty czas: dużo do napisania w bardzo krótkim czasie, a więc na szukanie ściąg itd. po prostu nie ma czasu. A próby zerkania gdziekolwiek indziej niż do swojej własnej pracy są na ogół wychwytywane i karane.

I nie jest to opinia wygłaszana na podstawie tzw. Ameryki filmowej.

A opinii o nieuczciwości ściągania też sobie nie wymyśliłem - jest to zdanie, jakie sam od wielu z nich słyszałem. Po prostu diabli ich brali na myśl o tym, że dobrą ocenę, którą jedni uzyskali swą własną pracą, ktoś inny uzyskałby ściągając. Słyszałem też, że donoszenie na ściągających kolegów nie jest może na porządku dziennym, ale zdarza się.
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post